İnsanlar 74.000 Yıl Önce Büyük Patlamadan Kurtulmuş

İnsanlar 74.000 yıl önce Endonezya’nın Sumatra adasında bilinen en büyük volkanik olaylardan biri olan Toba Dağı’nın patlamasından sağ çıkmış.

Dhaba sahasında bulunan ve Toba volkanik süper patlama seviyelerine karşılık gelen taş aletler. Orta Paleolitik çekirdek tipleri. C: Chris Clarkson

Daha önce bazı araştırmacılar, arkeolojik kanıtlar sınırlı olmasına rağmen, bu patlamanın Afrika’dan insanların yayılmasını ve Avustralasya’nın kolonizasyonunu engelleyen geniş bir volkanik kışa neden olduğunu savundu.

Şimdi ise araştırmacılar, kuzey Hindistan’daki insan iskanının, Toba Dağı patlaması ile eş zamanlı olduğunu buldu.

(Hindistan’daki Keşif, Afrika’dan Erken Göçü Gösteriyor)

Nature Communications dergisindeki bir makalede araştırmacılar, Son Nehri Vadisi’ndeki Dhaba’daki arkeolojik kazılardan gelen ve bölgenin son 80.000 yıl boyunca sürekli olarak iskan edildiğini gösteren geniş bir taş eserler koleksiyonunu anlatıyor.

Dhaba’daki Levallois alet teknolojisi ile 100.000 ila 47.000 yıl önce Arabistan’da ve 65.000 yıl önce kuzey Avustralya’da bulunanlar arasındaki benzerlikler, bu bölgelerin Afrika’dan erken modern insan yayılımıyla ilişkili olduğu öne sürülüyor.

Çalışma, yaklaşık 48.000 yıl önce Dhaba’da mikrolit teknolojiye (daha küçük taş aletlerin üretimi) geçildiğini gösteriyor.

Yeni araştırma ayrıca, volkanik püskürmenin altı yıllık bir volkanik kışa neden olduğu ve Dünya yüzeyinin 1.000 yıllık soğumasına ve kendi türümüzün neredeyse tükenmesine yol açtığı önerileri yalanlıyor.

Hindistan’da bulunan bu aletler 80.000 ila 25.000 yıl önce sürekli olarak üretilmiş olabilir. C: Chris Clarkson

Clarkson, Afrika, Hindistan ve Asya’daki diğer bölgelerden gelen arkeolojik kanıtların da Toba patlamasının insanlar üzerinde minimal etkileri olduğu ve nüfus darboğazına neden olmadığı fikrini desteklediğini söylüyor.

Clarkson, “Aslında, Güney Afrika’daki arkeolojik alanlar, Toba’nın patlaması sonrasında gelişen insan popülasyonlarını gösteriyor. Doğu Afrika’daki Malawi Gölü’nün iklim ve bitki örtüsü kayıtları, patlama sırasında volkanik bir kış için hiçbir kanıt göstermiyor.” diyor.

(Hindistan’ın Tarih Öncesi, Antik DNA ile Baştan Yazılıyor)

Genetik çalışmalar da benzer şekilde 74.000 yıl önce net bir nüfus darboğazı tespit etmedi.

Clarkson, “Sumatra’da, patlamanın kendisine yakın bir yerde, araştırmacılar 73.000-63.000 yıl öncesine tarihlenen Homo sapiens dişlerini kadar buldular. Bu, Homo sapiens’in patlamadan hemen sonra gölgelik yağmur ormanı ortamında Sumatra’da yaşadığını gösteriyor.” diyor.


Cosmos Magazine. 26 Şubat 2020.

Makale: Clarkson, C., Harris, C., Li, B., Neudorf, C. M., Roberts, R. G., Lane, C., … & Koshy, J. (2020). Human occupation of northern India spans the Toba super-eruption~ 74,000 years ago. Nature Communications, 11(1), 1-10.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login