İnsanlar 120.000 Yıl Önce Nişasta Yemeye Başladı

Atalarımız 120.000 yıl önce yumru ve köklerden elde ettikleri bitki nişastasını pişiriyor ve yiyordu.

Ocakta ateş.

Güney Afrika’nın Güney Burnu’ndaki Klasies Nehri Mağarası’ndaki ocaklarda bulunan kömürleşmiş yiyecekler, anatomik olarak modern insanların, 120.000 yıl önce yumru kökler ve kök saplar gibi bitki nişastası pişirdiğini ve yediğine dair ilk arkeolojik kanıtları sağladı.

Yeni araştırma, nişasta sindirim genlerinin çoğalmasının, artan nişasta diyetine adaptif bir cevap olduğu hipotezine arkeolojik kanıtlar sunuyor

Araştırmanın baş yazarı Cynthia Larbey, “Bu çok heyecan verici. Daha önceki genetik ve biyolojik kanıtlar, erken insanların nişasta yediklerini düşünmüştü, ancak bu araştırma daha önce yapılmamıştı.” diyor.

(Soğuk Bölgelerdeki Neandertaller Bitki de Yiyordu)

Çalışma, Orta Taş Devri topluluklarının yaşamlarında bitkilerin ve ateşin oynadığı rol hakkındaki sistemli multidisipliner bir araştırmanın parçası.

Araştırmacılar, Klasies Nehri arkeolojik sahasındaki bozulmamış ocakları araştırdı ve analiz etti.

Larbey, “Sonuçlarımız, bu küçük küllü ocakların yemek pişirmek için kullanıldığını ve nişastalı sap köklerin ve yumru köklerin, en erken 120.000 yıl ila 65.000 yıl öncesine kadar diyetlerinin bir parçası olduğunu açıkça gösteriyor.” diyor.

Güney Afrika’nın Güney Burnu’ndaki Klasies Nehri mağarası.

“Av stratejilerinde ve taş alet teknolojilerindeki değişikliklere rağmen hala sap kökleri ve yumru kökleri pişiriyorlardı.”

Profesör Sarah Wurz, “Araştırmalar, erken insanların dengeli bir diyet uyguladıklarını ve ekolojik dahi olduklarını gösteriyor. Çevrelerini uygun yiyecekler ve belki de ilaçlar için akıllıca kullanabiliyorlardı.” diyor.

Bu insanlar, lif olarak pişmiş sap kökleri ve yumruları, protein ve yağ olarak ise kabuklu deniz ürünleri, balık, küçük ve büyük hayvanları kullanıyordu. Çevrelerine en uygun şekilde adapte olmuşlardı ve 120.000 yıl öncesinin başlarında büyük ekolojik zeka ortaya koymuşlardı.

(Köpekler İlk Tarımcı İnsanlarla Birlikte Nişasta Sindirebilmeye Başladı)

Larbey, “Nişasta diyeti tarıma başladığımızda gerçekleşen bir şey değil, daha ziyade insanlar kadar eski.” diyor. Afrika’daki tarım sadece son 10.000 yıl önce başladı.

Güney Afrika’da 120.000 yıl önce yaşayan insanlar, küçük gruplar halinde kuruldu ve yaşadı.

Wurz, “Birkaç insan kafatası ve çene kemiği parçasının bulunduğu Klasies Nehri’ndeki kanıtlar, 120.000 yıl öncesinde yaşayan insanların bugünün modern insanlarına benzediğini gösteriyor. Ancak, biraz daha sağlamlardı.” diyor.

Klasies Nehri, Güney Afrika’nın burnundaki kıyıda, çok ünlü bir tarih öncesi kamp alanı.


Science Daily. 17 Mayıs 2019.

Makale: Larbey, C., Mentzer, S. M., Ligouis, B., Wurz, S., & Jones, M. K. (2019). Cooked starchy food in hearths ca. 120 kya and 65 kya (MIS 5e and MIS 4) from Klasies River Cave, South Africa. Journal of Human Evolution, 131, 210-227.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login