Homininler Kolay Olduğu için Yamyamlık Yapmış

İspanya’da 900.000 yıl kadar önce, insan akrabası Homo antecessor, kendi türünden bireyleri avlayarak, bilinen en eski yamyamlık kanıtlarını bıraktı.

Homo antecessor adlı eski bir insan akrabası, diğer hayvanlar yerine kendi türünü yemeyi tercih etti. C: José-Manuel Benito

Bu antik kalıntıların yeni analizi, bu homininlerin yamyam olduğunu, çünkü insan etinin besleyici olduğunu ve insanların diğer büyük av türlerinden daha kolay hedefler olduğunu gösteriyor.

İspanya’daki arkeolojik sit alanı Gran Dolina’da yedi Homo antecessor bireyinin kemikleri, yamyamlık uygulamalarına dair belirgin izler taşıyor: insan dişi izleri, kesik izleri ve iliği ortaya çıkarmak için yapılmış kırıklar. Bu kemikler, diğer dokuz memeli türünü temsil eden kemiklerle karıştırılmıştı. Ayrıca kasaplık işlemleri görmüş ve yenmiş 22 birey vardı.

(Sıcak Hava Neandertalleri Yamyamlığa Sürükledi)

H. antecessor’un görünüşte çok fazla av seçeneği vardı, o zaman neden menülerinde insanlar vardı? Araştırmacılar, H. antecessor’un günde kaç kaloriye ihtiyaç duyduğunu hesaplamak için bilgisayar modellerini kullandı.

Araştırmacılar daha sonra, insanlar da dahil olmak üzere çeşitli hayvanların kalori kazancını ve onları yakalamak için gerekli olan enerjiyi hesapladı. Homo antecessor avcılarının, avlarını bu dengeye göre seçmiş olacaklarını düşündüler: en az çaba, en fazla kalori.

Kalori saymak

Önceki çalışmalar, insanların orta derecede besleyici olduğunu, ancak ısırık başına çok daha fazla kalori kazandıran başka hayvanlar olduğunu göstermişti. Fakat avcılar insan avını yakalamak için daha az enerji harcarlarsa, araştırmaya göre, insan eti kalorisi daha düşük olsa bile, daha fazla fayda sağlıyor olmalıydı.

Araştırmacılar, insan kemikleri en fazla temsil edilirken, avcıların kalori gereksinimlerinin %13’ünden daha azını oluşturduğunu; ihtiyaç duydukları kalorinin çoğunu gergedanlar, geyikler ve atlardan elde ettikleri sonucuna vardı. Ancak insanlardan farklı olarak, bu hayvanlar çok yüksek enerji maliyetine sahipti.

(İspanya’da Neolitik Dönemde Yamyamlık Vardı)

Araştırmanın baş yazarı Jesús Rodríguez, “Analizlerimiz, herhangi bir avcı gibi Homo antecessor’un da, maliyet-fayda dengesini optimize etme ilkesini izleyerek avını seçtiğini gösteriyor.” diyor.

“Sadece bu denge göz önüne alındığında, insanlar ‘yüksek rütbeli’ bir av türü idi. Bu durum, diğer avlarla karşılaştırıldığında, insanlardan düşük maliyetle çok yiyecek elde edilebileceği anlamına gelir.”


Live Science. 8 Mayıs 2019.

Makale: Rodríguez, J., Guillermo, Z. R., & Ana, M. (2019). Does optimal foraging theory explain the behavior of the oldest human cannibals?. Journal of Human Evolution, 131, 228-239.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login