Hindistan’da Tarih Öncesi Oyun Kalıntıları

Arkeolog Thavasimuthu ve ekibi Hindistan’da bir kayanın içine oyulmuş deliklerin, taş devrine tarihlenen oyun kalıntıları olduğunu iddia ediyor. Deliklerin, günümüzde  de oynanan geleneksel mankala oyununun prehistorik bir versiyonu olduğu iddia ediliyor. Kalıntılara yüzey araştırması sırasında Pannamparai köyünde rastlandı.

Arkeolog Thavasimuthu ve ekibi, Hindistan’da bir kayanın içine oyulmuş deliklerin, taş devrine tarihlenen oyun kalıntıları olduğunu iddia ediyor. Deliklerin, günümüzde  de oynanan geleneksel mankala oyununun prehistorik bir versiyonu olduğu iddia ediliyor. Kalıntılara, yüzey araştırması sırasında Pannamparai köyünde rastlandı.

Tarihöncesi Mankala Oyunu

Yörede kırsal alanlarda mankala’nın yerel bir versiyonu olan Pallanguzhi isimli oyun oynanıyor. Oyun genelde tahta üzerinde oynanıyor, fakat tahtadan önce oyun, kayalara açılan deliklerle oynanıyordu. Bulunan deliklerin de Pallanguzhi oyununun daha kısa bir çeşidini temsil ettiği düşünülüyor.

Pallanguzhi’nin Önemi Ne Olabilir?

Arkeolog Thavasimuthu deliklerin en erken insan yerleşmeleri, oyunun insan hayatındaki etkisi ve bölgedeki ticaret yolları hakkında bilgiler verdiğini iddia etti. Oyunun geçmişte farklı gruplar arasındaki tartışmaları çözmek için krallar tarafından bile oynandığını, ve oyunun kazananın tartışmayı da kazanmasıyla birçok savaşın önlendiğini belirtti.

Kayadaki delikleri inceleyen arkeolog, en az 10,000 yıllık olduklarını düşünüyor. Thavasimuthu ayrıca bu deliklerin normalde baltalarla oyulduğunu, ancak Pannamparai köyünde bulunanların taşlarla yapıldığını belirtti. 25,000 yıllık olduğu düşünülen benzer oyun delikleri daha önce yine Hindistan’da Pazhani tepelerinde bulunmuştu.

Mankala nedir?


Geleneksel bir Pallanguzhi oyun tahtası

Mankala halen dünya üzerinde pek çok yerde oynanıyor. Genelde 6 sayı çukuru ve bir kale ile oynanmasına rağmen, oyunda kullanılan taşların sayısı bölgeden bölgeye farklılık gösteriyor. Mankala aslında belli bir oyunun değil, farklı oyunların genel adı. Pallanguzhi de bu oyunlardan biri.  Türkiye’de ve Türk Dünyası’nda; Kale, Kuyu, Kuyu Gayası, Kuyucuk, Mankala, Mangala, Melle Kayası, Güç Oyunu, Tokuz Korgool, Dokuz Kumalak gibi isimlerle bilinir ve oynanır. Çevrede bulunabilen neredeyse her şeyle oynanabilmesi, dünyada birçok yerde oynanmasına sebep olmuştur.  Oyuna dair en erken kanıtlar Afrika’daki Eritre ve Etiyopya’da MÖ 6. ve 7. yüzyıla tarihlenen tahta parçaları ve kayalara açılan oyuklardır.

Robert Kolej’de okuduktan sonra, Kanada-McGill Üniversitesi’nde Antropoloji ve Klasik Tarih bölümlerini bitirdi. Koç Üniversitesi’nde Tarihöncesi Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2017 yılları arasında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde koleksiyon sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda A.B.D.’deki Notre Dame Üniversitesi’nde doktora yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply