Araştırmacılar, maymunlar ve insanlar ile uzaktan bağlantılı ilkel bir primat grubu olan lemurlar ile ilişkili eski bir primat çene kemiği buldu.
Klinik hücre ve nörobiyoloji profesörü Biren Patel, yaklaşık altı yıldır kuzey Hindistan’daki Keşmir’in paleontolojik olarak zengin bir alanındaki fosilleri araştırıyor. Paleontologlar bu bölgeyi yüz yıldır araştırıyor fakat bugüne kadar nesilleri tükenmiş primatlara ait kalıntılar nadiren bulundu ve incelendi.
Bilim insanları yeni bulunan türe Ramadapis sahnii adını verdi ve bu türün 14 milyon ila 11 milyon yıl önce yaşamış olduğunu belirtti. İnsan Evrimi Dergisi’nde yayımlanan bu yeni çalışmanın yazarlarından biri olan Patel, bu türün, eski Sivaladapidae primat ailesinin bir üyesi olduğunu, yapraklarla beslendiğini ve bir ev kedisi büyüklüğünde olduğunu söyledi.
Patel, “Keşmir bölgesinde Primatlar arasında en yaygın bulunanlar, orangutan atalarının oluşturduğu Sivapithecus cinsinden gelmekte. Bulduğumuz fosil, Asya’da çok az bilinen, primat soy ağacında farklı bir grupta yer alıyor. Gerçekten iyi belgelendirilmemiş bir ekolojik ve biyocoğrafik boşluğu dolduruyoruz. Her küçük adım, insan soy ağacının anlaşılmasına katkıda bulunuyor çünkü bizler de primatız.” diyor.
Bölgede en son 38 yıl önce bir primat bulunmuştu. Dolayısıyla yeni bulunan bu fosil, yeni bir tür olmanın yanı sıra, on yıllardır bölgede bulunan ilk primat fosili.
Eskiden insanların başkalarına gösterebilecekleri kadar büyük şeyler aramakla ilgilendiğini belirten Patel, birçok küçük fosil parçasının onların ilgi alanında olmadığını söylüyor.
Bulunan çene kemiği parçası, Kuzey Amerika, Avrupa ve Afrika’da bulunan kuzenlerinden milyonlarca yıl daha fazla yaşamış ve 5 kilodan daha az ağırlığa sahip bir primata ait.
Araştırmanın yazarlarından Klinik hücre ve nörobiyoloji asistan profesörü Michael Habib, “Yeni primat bulunması her zaman ilgi çekici bir konudur. Asya’da kendi alanındaki türünün ilk örneği olan bu tür, Eski dünyadaki primat gelişimini anlamada önemli sonuçlar doğurabilir.” diyor.
Araştırmacılar, dünyanın diğer yerlerinde bu türün akrabalarının yok olmasına rağmen, Kuzey Hindistan’daki ekosistemin bu türü nasıl desteklediği sorusuna yanıt bulmaya çalışıyor. Gelecekte yapılacak saha çalışmalarının ve daha fazla primat fosilinin bulunmasının, bu soruya yardımcı olması bekleniyor.
Patel, “İnsanlar insan kökenlerini bilmek istiyor ancak bunu tam olarak anlamak için lemurlar ve bu Sivaladapidler de dahil olmak üzere tüm primat kökenlerini anlamamız gerekir.” diyor.
Science Daily. 28 Şubat 2017.
Makale: Gilbert, C. C., Patel, B. A., Singh, N. P., Campisano, C. J., Fleagle, J. G., Rust, K. L., & Patnaik, R. (2017). New sivaladapid primate from Lower Siwalik deposits surrounding Ramnagar (Jammu and Kashmir State), India. Journal of Human Evolution, 102, 21-41.
You must be logged in to post a comment Login