Ilısu Barajı’nun suları altında kalacak Hasankeyf’teki eserlerin taşınması için yapılan kazılarda Eyyubi Sultanı Süleyman Han’ın mezarı bulundu.
Ilısu Barajı ve HES Projesi kapsamında Hasankeyf’teki tarihi ile kültürel varlıkların taşınması ve yerinde korunması çalışmalarında Eyyubi Sultanı Süleyman Han’a ait mezar ortaya çıkarıldı.
Batman Müze Müdürü Şeyhmus Genç, “Süleyman Han Camii’ndeki kazılar sırasında Sultan Süleyman Han’a ait olduğu belgelenen mezara denk gelindi. Aynı yerde Eyyubi hanedanlığı üyelerine ait olduğu düşünülen 6 mezar daha tespit edildi” dedi.
(12.000 Yıllık Hasankeyf Adım Adım Yok Ediliyor)
Genç, Sultan Süleyman Han mezarı, mezar taşları, sandukası ve çıkarılan iskeletler koruma altına alındıktan sonra Mardin Artuklu Üniversitesine gönderildiğini söyledi.
Mardin Artuklu Üniversitesi’ne gönderildi
Batman Müze Müdürü Şeyhmus Genç, yaptığı açıklamada, su altında kalacak eserlerin Hasankeyf Kültürel Park alanına taşınması çalışmalarının titizlikle yürütüldüğünü söyledi.
(İlk İnsan İzlerinden Ilısu Barajı’na Hasankeyf Kronolojisi)
Bu kapsamda 1407 yılında Sultan Süleyman Han tarafından inşa ettirildiği bilinen Süleyman Han Cami minaresinin taşındığını anımsatan Genç, şunları ifade etti:
“Süleyman Han Camisi’ndeki kazılar sırasında Sultan Süleyman Han’a ait olduğu belgelenen mezara denk gelindi. Aynı zamanda aynı yerde Eyyubi Hanedanlığı üyelerine ait olduğu düşünülen 6 mezar daha tespit edildi. Sultan Süleyman Han mezarı, mezar taşları, sandukası ve çıkarılan iskeletler koruma altına alındıktan sonra Mardin Artuklu Üniversitesine gönderildi.”
İncelemenin ardından Hasankeyf’e geri getirilecek
Genç, Mardin Artuklu Üniversitesi’ndeki incelemelerin ardından Süleyman Han Türbe ve sandukasının yeniden Hasankeyf’e getirileceğini ifade ederek,
“Gerekli incelemeler yapıldıktan sonra Hasankeyf Müzesi’nde koruma altına alınacak. Aynı zamanda Sultan Süleyman Han’a ait sandukanın restorasyon çalışmaları da yine müze müdürlüğümüz bünyesinde devam etmektedir. Bunların restorasyon çalışması tamamlandıktan sonra Hasankeyf Müzesi’nin teşhire açılan bölümünde sergilenecek” dedi.
Hasankeyf ve Ilısu Barajı
Binlerce yıllık geçmişi olan Hasankeyf, sadece 50 yıl aktif olarak çalışacak Ilısu Barajı için sular altında kalıyor.
Hasankeyf’te tam tamına 550 arkeolojik yerleşme bulunuyor ve UNESCO’nun 10 adet kültürel miras kriterlerinden 9’unu karşılayabilen dünyadaki tek yer olma özelliğini taşıyor. İnsanlığın her döneminden kalma kültür varlıkları ile adeta bir kültürel miras merkezi olan Hasankeyf, Ilısu Barajı’nın suları altında kalarak yok olacak.
Binlerce yıldır hiçbir medeniyetin yok etmediği Hasankeyf, bizim ellerimizde son bulacak. Ilısu Barajı tamamlandıktan sonra sular altında kalacak 550 arkeolojik yerleşim bir yana, Hasankeyf’te yaşayan birçok insan, endemik hayvan ve bitki türleri de yok olacak.
Zimbabve’nin Kaya Sanatında Resmedilen Müzik Aletleri Neydi?
Beynimizin Bu Kadar Büyümesinin Nedeni Bağırsaklarımız Olabilir
Göbeklitepe Aslında Ne Anlatıyor? Kimler, Neden, Nasıl Yaptı?
Göbeklitepe Aslında Ne Anlatıyor? Kimler, Neden, Nasıl Yaptı?
Afyon’da Homo erectus ve Neandertal İzleri: Yavuz Aydın Röportajı
Afyon’da Homo erectus ve Neandertal İzleri: Yavuz Aydın Röportajı
You must be logged in to post a comment Login