Şanlıurfa’da yer alan ve dünyanın bilinen en eski anıtsal tapınağı olan Göbeklitepe’nin ziyarete açılış tarihi 2018 yılının ilk ayları olarak açıklandı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Göbeklitepe’nin çatı örtüsü ve canlandırma merkezi yapımı nedeniyle 13 Haziran 2016 – 31 Aralık 2016 tarihleri arasında ziyarete kapalı olacağını duyurmuştu. Fakat daha sonra çatı koruma projesi bu tarihlerde bitirilememiş ve ziyarete açılmamıştı. Hala çalışmaların sürdüğü Göbeklitepe’nin ne zaman ziyarete açılacağı herkes tarafından merak konusuydu.
2016 yılından beri ziyarete kapalı olan Göbeklitepe için son olarak geçtiğimiz Mayıs ayında bir açıklama yapılmış ve Göbeklitepe’nin 15 Temmuz 2017 tarihinde açılacağı belirtilmişti. Fakat daha sonra yapılan açıklamaya göre 2017 yılının Eylül-Ekim aylarına kadar ziyaret mümkün olamayacağı duyurulmuştu. (Göbeklitepe’ye Giden Yol Asfaltlanıyor)
Şimdi ise insanlık tarihinin bilinen en eski anıtsal tapınağı Göbeklitepe’nin 2018 yılı başlarında ziyarete açılacağı açıklandı.
Yapılan açıklamada, çatı projesi kapsamında ziyaretçilere kapalı durumda olan ören yerinin 2018 yılının ilk aylarında ziyaretçilere açılacağı bildirildi fakat yine kesin bir tarih verilmedi. Göbeklitepe’nin ziyarete açılış tarihininin tekrar ertelenip ertelenmeyeceği bilinmiyor. (Göbekli Tepe’de Kafatası Kültüne Dair Yeni Kanıtlar Bulundu)
UNESCO adaylığı için son hazırlıkların yapıldığı Göbeklitepe’nin uzun yıllar daha iyi korunması ve sağlıklı kullanılması için de yürütülen yaklaşık 4.000 metrekarelik çelik çatı çalışmalarının %80’i tamamlandı. Bölgeye gelen ziyaretçiler için yapılan dinleme tesisinin büyük bölümü tamamlanan Göbeklitepe’nin tamamen yerli ve yabancı turistlere açılış tarihinin ise 2018 yılının ilk aylarında olacağı kaydedildi. (Göbeklitepe ve Aphrodisias Antik Kenti Dünya Mirası Listesi’ne Girecek)
Şanlıurfa’da MÖ. 10.000, yani günümüzden 12.000 yıl öncesine tarihlenen Çanak Çömleksiz Neolitik Dönem’e ait bir inanç merkezi olan Göbeklitepe, devam eden proje kapsamında korunup turizm merkezi haline getirilecek. Göbeklitepe’nin daha iyi korunabilmesi ve bir turizm merkezi haline gelmesi için sağlanan fonlar, ortaya çıkarılan yapıları koruma amacıyla üzerinin kapatılması ve bunların yanı sıra turizmin yapılara zarar vermemesi için yürüyüş yolları ve çitler inşa edilmesinde kullanılacak. (Tarımın Şafağında Göbeklitepe’de Bira Üretimi)
You must be logged in to post a comment Login