Garip Şekilli Penis Kemikleri Rakip Spermleri Çıkarıyor Olabilir

Rakibin menisini çıkarabilen komplike penis kemikleri, erkeklerin uzun vadeli bir eşle soylarının devamını sağlamasının bir yolu olabilir.

Bal porsuğunun bir dondurma kepçesine benzeyen penis kemiği. C: Charlotte Brassey

İngiltere’deki Manchester Metropolitan Üniversitesi’nden Charlotte Brassey, çoğu erkek memelinin penisinde bulunan penis kemiğinin, penis ucunun şeklini belirlediğini ve türler arasında büyük ölçüde değişiklik gösterdiğini söylüyor. İnsanlar, evrim süreçlerinde bu kemikten bağımsızlaşan birkaç primat türden biri. Ancak pek çok etobur, karmaşık kıvrımlara ve kancalara sahip iyi gelişmiş bu kemiğe sahip.

Brassey’nin ekibi köpekler, kurtlar, aslanlar, ayılar, su samuru, morslar ve vizonlar dahil 82 etobur türünün penis kemiklerini karşılaştırmak için 3D X-ışını görüntülemeyi kullandı ve penis kemiği şeklinin “çiftleşme sonrası cinsel rekabet” olarak adlandırdıkları olguda rolü olabileceği sonucuna vardı.

(Primat Atalarının Aksine İnsanlarda Neden Penis Kemiği Yok?)

Dişiler aynı doğurganlık döngüsü içerisinde birden fazla erkekle çiftleştiğinde, bu erkeklerin spermleri mevcut birkaç yumurtayı döllemek için rekabet eder. Penisi dişinin üreme sistemi içinde görüntülemeden kesin kanıya varmak mümkün olmasa da penis ucunun şekli, yeni erkeğin önünü açarak üreme yolunda zaten mevcut olan spermin yerini değiştirebileceği düşünülüyor. Ekibin bundan sonraki adımı ve umudu ise bunu görüntüleyebilmek. 

Brassey, bal porsuğunun penis kemiğinin dondurma kepçesine benzediğini söylüyor. “Gerçekten de diğer spermleri çıkarmak ve sonra rahim ağzını kapamak için tasarlanmış gibi görünüyor.” diye de ekliyor. 

Ekip, çalışmadaki en kompleks penis kemiğinin genellikle uzun bir süre çift olarak yaşayanlar ve sosyal olarak tek eşli olduğu düşünülen hayvanlara ait olduğunu buldu. Daha basit yapılar- çubuk gibi daha pürüzsüz ve daha düz- bazı fok türleri gibi, uzun vadeli çiftler oluşturmayan çok eşli türlerde daha yaygındı. 

Brassey, genel kanının aksine, sosyal olarak tek eşli olan birçok dişinin aslında “çiftlerinin” dışında çiftleşiyor olduğunu ve kompleks penis kemiği şekillerinin erkeklerin babalıklarını sağlamanın bir yolu olarak evrimleşmiş olabileceğini söylüyor.


New Scientist. 14 Ekim 2020.

Makale: Brassey, C. A., Behnsen, J., & Gardiner, J. D. (2020). Postcopulatory sexual selection and the evolution of shape complexity in the carnivoran baculum. Proceedings of the Royal Society B, 287(1936), 20201883.

Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümünü bitirdikten sonra, Uludağ Üniversitesi'nde Arkeoloji Yüksek Lisansı'nı tamamladı. Daha sonra, İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültür Yönetimi Bölümü'nde ikinci yüksek lisansına başladı ve Kültür Mirası üzerine odaklandığı bu programdan Kültür Mirası ve İletişim konulu teziyle mezun oldu.

You must be logged in to post a comment Login