Galata Kulesi’nde Parçalanan Duvar Özgün ve Taşıyıcı Duvardı

İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı tarafından yayınlanan rapora göre, Galata Kulesi’nde hilti ile yıkımı gerçekleştirilen duvar, özgün ve yapının taşıyıcı duvarıydı.

İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı, İstanbul’un simge yapılarından Galata Kulesi’nde hilti ve iş makineleri ile yapılan uygulamalara yönelik bir rapor yayınladı.

İstanbul II Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne iletilen raporda oldukça önemli maddeler not edildi.

(Tarihi Galata Kulesi’nde Korkunç Restorasyon)

Söz konusu raporda, hilti ve iş makineleri ile tahrip edilen duvarın, yapının özgün duvarı olduğu ve geri dönüşü olmayan tahribata sebebiyet verdiği belirtildi. Hilti kullanılarak parçalanan duvarın, yapıyı taşıyıcı görevi gördüğü ve olası bir depremde yapının tehlike içine gireceği açıklandı. Ayrıca restorasyon uygulamasının, herhangi bir onaylı restorasyon projesi olmadan başlatıldığı ifade edildi.

Raporda belirtilen ilgili maddelerin 2863 sayılı yasaya aykırılık teşkil ettiği ve şantiye alanında yapılan uygulamaların koruma kurulu tarafından yerinde tetkik edilmesi gerektiği açıklandı.

12 Ağustos günü sosyal medyada dolaşıma giren videoda, tarihi kulenin duvarlarının hilti ile yıkıldığı görülüyordu. Yıkımın büyük tepki toplaması üzerine, önce yıkılan yapının muhdes yapı olduğu (sonradan ekleme) açıklandı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, iddiaların asılsız olduğunu, ancak kullanılan yöntemler konusunda ilgili firmaya yaptırım uygulanacağını söyledi.

İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat tarafından paylaşılan raporun maddeleri şu şekilde:

1- Taşıyıcı özgün duvarların hilti ve iş makineleri kullanılarak tahrip edildiği ve özgün malzemenin parçalandığı görülmektedir. Tescilli kültür varlığı taşınmazlarda iş makinesi kullanımı, geri dönüşü olmayan tahribatlara sebebiyet vermektedir. İş makinesi marifetiyle özgün duvarın yıkılması kabul edilebilir bir uygulama değildir.

2- Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından; onaylı restorasyon projesi olmaksızın restorasyon uygulaması başlatılmıştır. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından proje onayları alınmaksızın 30.06.2020 tarihinde yükleniciye yer teslimi yapıldığı öğrenilmiştir. Bugüne kadar restorasyon projesinin hazırlanmadığı ve koruma kuruluna iletilmediği bilinmektedir. Aykırı uygulamanın gerçekleştiği gün koruma kurulunca 13.08.2020 tarih ve 515 numaralı toplantı gündemi başkanlığımıza iletilmiş olup, gündemin 11. maddesinin Galara Kulesi Restorasyon Projesi hakkında olduğu görülmektedir. Bu da projenin kurul tarafından daha değerlendirilmediğinin göstergesidir.

3- Daha önce İdaremizce hazırlatılan projelerde görüntülerde hilti ile yıkımı gerçekleştirilen duvarın özgün ve yapının taşıyıcı duvarı olduğu görülmektedir.

4- Ayrıca Galata Kulesi’nin yüksekliği göz önünde bulundurulduğunda; taşıyıcı duvar düşey yükünün ev fazla olduğu ve deprem kuvveti açısından en zorlanan bölge olan zemin kotunda yıkım gerçekleştirilmektedir. Yapılan müdahale bu nedenle yapının taşıyıcılığını direkt etkileyecek bir uygulamadır.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login