Fransız Adasında Gizemli Roma Dinine Ait Kutsal Yapı Bulundu

Fransa’nın Korsika Adası’nda Mithraizm olarak bilinen eski ve gizemli bir dinin tanrısı adına yapılmış bir kutsal alan keşfedildi. Yapı, MÖ 100 dolaylarında kurulmuş olan Roma kenti Mariana’da inşa edilmiş.

Arkeologlar, Korsika’da Tanrı Mithras’a adanmış ilk kutsal alanı buldu. F: Denis Gliksman-Inrap

Yerel makamlar, bu büyük yerleşimin çevresinde yol çalışmaları planlamaya başladığında,  kazı yapmak ve hiçbir önemli arkeolojik kalıntının olmadığını teyit etmesi için Fransız Ulusal Arkeolojik Araştırmalar Enstitüsü’nü çağırdı.

Philippe Chapon önderliğindeki arkeoloji ekibi, Kasım 2016’da Mariana’da çalışmalara başladı. Bu küçük Roma kentinin üçüncü ve dördüncü yüzyılda zirveye ulaştığı, gücünü ticaret limanını sayesinde elde ettiği ve Akdeniz ile deniz ticareti için bir iletişim noktası olduğu düşünülüyor.

Birleştirilen mermer parçalar, gizemli Mithras dinine ait mitolojik bir sahneyi betimliyor. F: Denis Gliksman-Inrap

Bölgede aylarca yapılan çalışmalardan sonra, arkeologlar şimdi bir ibadet odası ve giriş koridoru belirledi. Yapı, Hint-İran tanrısı Mithras’a adanmış bir kutsal yapının parçası gibi görünüyor.

Chapon, “Bu oldukça nadir ve heyecan verici bir keşif. Korsika’da Mithraizm dininin uygulandığına dair ilk kanıt bu. Tüm Fransa’da bile bu tür yapılardan birkaç tane var. Son olarak 2010 yılında Angers’te bulunmuştu.” diyor.

Chapon ve ekibi, üç kandil de dahil olmak üzere birçok kalıntı ve Mithras’ın bir boğayı kurban etmesinin betimlendiği dini sahneli üç parçalı mermer yapı parçasını ortaya çıkardı. Parçalardan birinde, bir köpek ve yılan, bir boğanın kanını içiyor. Aynı zamanda bir akrep ise boğanın testislerini tutuyor.

Kazılarda bulunmuş bronz çanlardan biri. F: Denis Gliksman-Inrap

Mermerden yapılmış bir kadın heykeli başı, bronz çanlar ve çok sayıda çanak çömlek parçası da bulunan eserler arasında.

Hıristiyanlarla gerginlik

Mithraism muhtemelen Batı dünyasına Hıristiyanlıkla aynı zamana girdi ve iki din arasında bir rekabete yol açtı. Doğudan ve Roma askerlerinden tüccarlar tarafından ilk kez Roma İmparatorluğu’na getirildiğine dair kanıtlar mevcut.

Bu ilkel tek tanrılı din hakkında çok az şey biliniyor, çünkü bunu açıklayan hiçbir yazılı kaynak mevcut değil. Arkeologların yıllar içinde topladıkları bilgilerin büyük çoğunluğu, Mithras’a adanmış kutsal alanların, duvarlarda betimlenen ritüellerin ve ibadetçileri tarafından bırakılan kalıntıların incelenmesinden geliyor.

Bu din muhtemelen yalnızca erkeklere açıktı ve ilk önce bütün toplumsal gruplara ulaşmadan elit tabakalara yayılmaya başladı.

Yapı, Korsika’da bulunmuş türünün ilk örneği. F: Denis Gliksman-Inrap

392 yılında imparatorluğun resmi dini olan Hıristiyanlığı ilan eden I. Roma İmparatoru Theodosius, Mithraizm’e şiddetle karşı çıktı ve bu dini yasakladı.

Korsika kutsal alanında bulunan eserlerden bazıları, antik çağda devam eden hasar işaretlerine sahipler. Mesela sunak kırıktı.

Arkeologlar, bu tahribata neyin sebep olduğu kesin olmamasına rağmen, 400’lü yıllarda inananlar için Mariana’da büyük bir Hıristiyan yapısının inşa edildiğini belirttiler. Bu, adadaki Hıristiyanlığın en eski izlerinden biri ve iki din arasında gerginliklerin yaşanmış olabileceğini gösteriyor.

Diyarbakır’da Gizemli Roma Dini Tapınağı Bulundu


ibtimes.co.uk. 24 Şubat 2017.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply