Fransa’nın kuzeybatısındaki Finistere kentinde, 14.000 yıldan daha öncesine tarihlenen yaklaşık 40 muhteşem çizim keşfedildi.
Birçok farklı hayvanın betimlendiği bu sanatsal çizimler, Üst Paleolitik döneme tarihleniyor ve Avrupa’da oldukça nadir bulunuyor. Söz konusu keşif bugüne kadar hiç duyurulmamış olsa da aslında 1987 yılında yapıldı.
Bilimsel gazeteci Nicolas Guillas,Breton dergisi Armen’de yayımlanan bir makalede, çıkan bir fırtınanın, çam ağacını yerinden söktüğünü ve arkeolojik kalıntıların ortaya çıktığını anlattı. Daha sonra bölgede kazılar yapıldı ve uçurumun kenarında bir kaya sığınağı bulundu.
Yirmi altı yıl sonra, 2013 yazında, Côte d’Azur Üniversitesi’nden Profesör olan Nicolas Naudinot liderliğindeki bir arkeoloji ekibi, bölgede çakmaktaşı, bıçak ve diğer aletleri ortaya çıkardı.
Profesör Naudinot ayrıca çeşitli çizimlerin yapıldığı 45 parça şist (kilden oluşan yumuşak, ince katmanlı tortul) buldu. Bunların boyutları 15 cm ila 30 cm arasında değişiyordu ve üzerlerinde atlar ve parıldayan yaban öküzleri gibi hayvanlar betimlenmişti.
“Bu çizimlerin güzelliği karşısında çok büyülendik. Bunlar oldukça stilize edilmiş hayvanlar.Toynakları ve yeleleriyle genç bir tay… Bu çok gösterişli.”
“Bu barınağın, av öncesi hazırlanmak için 2 ila 10 kişiye hizmet ettiğini düşünüyoruz. O dönemde deniz 50 kilometre uzaktaydı.”
Bu sıradışı arkeolojik alanın varlığı yaygın olarak bilinmemekte. Birçok kere defineciler tarafından soyulan sığınakta çalışmalar yapılabilmesi için arkeologlar yeterince korunması ve denetlenmesi için bekliyordu.
Nicolas Naudinot, bu muhteşem eserlerin bölgede bulunan en eski sanat eseri olma özelliği taşıdıklarını vurguluyor.
Sadece Fransa ve Avrupa özelinde düşünüldüğünde bile bu kazımalar oldukça önemli çünkü bunlar, araştırmacılar tarafından çok az bilinen ‘sanatsal geçiş’ döneminin bir parçası: Magdalenien dönem (figüratif sanatın öne çıktığı) ile Azilian dönem (Sanatın daha çok şematik ve geometrik olduğu)
“Parıldayan yabani öküzün betimlendiği plaka oldukça nadir. Avrupa tarih öncesine ait ilk defa bu tür bir şematik figürün eşlik ettiği bir hayvanı bulduk. Bu, çok güçlü bir sembolizme işaret ediyor.”
Araştırma, Plos ONE dergisinde yayımlandı.
Le Figaro. 20 Mart 2017.
Makale: Naudinot, N., Bourdier, C., Laforge, M., Paris, C., Bellot-Gurlet, L., Beyries, S., … & Le Goffic, M. (2017). Divergence in the evolution of Paleolithic symbolic and technological systems: The shining bull and engraved tablets of Rocher de l’Impératrice. PloS one, 12(3), e0173037.
You must be logged in to post a comment Login