Fransa’da Paleolitik çağ sanatçıları tarafından 12.000 yıllık kumtaşlarına çizilmiş bir at ve diğer dört hayvan çizimi keşfedildi.
Hayvan çizimlerinin etrafında, çeşitli geometrik süslemelerin yer alması, bu çizimleri yapanların Azilian teknolojisini kullandığını gösteren bir işaret.
Bu teknoloji, Avrupa’da, geç Paleolitik ve erken Mezolitik dönemlerde gelişen, küçük taş aletlerin kemik veya boynuzdan yapılmış tutacaklara takıldığı bir alet geleneği idi.
(Romalı Askerlerin Çizdiği Müstehcen Çizimler Bulundu)
Keşfedilen kumtaşı levha kırıktı, bu yüzden taş bloğun yaklaşık yarısını kaplayan at çiziminin kafası yoktu.
Ulusal Arkeoloji Araştırma Enstitüsü (Inrap), atın dört ayağı ve üç toynağı ile birlikte “çok gerçekçi” olduğunu söylüyor.
Başsız atın yanı sıra, iki diğer hayvanın daha küçük gravürleri de vardı. Bu çizimler muhtemelen bir geyik türü ve başka bir ata aitti. Soyu tükenmiş bir yabani sığır türünün de ana hatları da görülebiliyor. Taş levhanın diğer tarafında at kalçasını betimleyen ince çizgiler yer alıyor.
Arkeologlar, söz konusu ağır taş levhayı, Bordeaux’nun kuzeyindeki Angoulême tren istasyonunun yakınındaki kazılarda buldu. Levha, 25 cm uzunluğunda ve 18 cm genişliğinde.
(İspanya’da 12.250 Yıllık Taşta Kuş Çizimi Bulundu)
Bu arkeolojik alan, bir zamanlar Paleolitik insanların et hazırlamasına ve yemesine yardımcı olan kazıyıcılar gibi taş aletlere ev sahipliği yapıyordu. Bu taş aletler Azilian avcıları tarafından kullanılıyordu.
Daha önceki kazılarda ayrıca ocak yerleri, pişirme amacıyla ısıtılmış olabilecek çakıl taşı yığınları ve hayvan kemikleri de ortaya çıkartıldı. Dahası burada ok uçları ve çakmaktaşı bıçaklar da bulundu.
Live Science. 11 Haziran 2019.
You must be logged in to post a comment Login