Arkeologlar, Gazze Şeridi’ndeki bir zeytinlikte ortaya çıkan mozaik tabanın, MS 5. ila 7. yüzyıla ait olduğuna inanıyor.
Gazze’de, Filistinli bir çiftçinin arazisine yeni ağaçlar dikmesinin ardından, rengarenk kuşları ve diğer hayvanları gösteren süslü bir Bizans döşeme mozaiği tesadüfen keşfedildi.
Salman al-Nabahin adlı kişi, altı ay önce, İsrail sınırından yaklaşık bir kilometre uzaklıktaki Bureij mülteci kampındaki zeytin bahçesinde çalışırken, MS beşinci ila yedinci yüzyıla ait olduğu düşünülen mozaik döşemeyi gün yüzüne çıkardı.
(İlgili: Yoksul Gazze Şeridi’nin Altında Gömülü Değerli Arkeolojik Miras)
Bazı ağaçların neden düzgün bir şekilde kök salmadığını anlamaya çalışan Nabahin, bunun üzerine oğluyla birlikte kazmaya başladıklarını söylüyor. Sonra oğlunun baltası sert ve görünüşte tanıdık olmayan bir şeye çarptı.
Yedi çocuk babası Nabahin, “İnternette araştırdım… Bizans dönemine ait mozaik olduğunu öğrendik. Onu bir hazine olarak görüyorum, bir hazineden daha değerli. Herhangi birine değil, her Filistinliye ait.” diyor.
Filistin Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı, mozaiğin Bizans dönemindeki hayvanları ve sosyal yaşamın diğer özelliklerini betimleyen birkaç panel içerdiğini söylüyor.
Bakanlık yaptığı açıklamada şunları ekledi: “Arkeolojik keşif hala erken aşamalarında ve daha fazla bilgi ve özelliklerini öğrenmeyi bekliyoruz. Ulusal araştırma ekipleri, Kudüs Fransız İncil ve Arkeoloji Okulu’ndan uluslararası uzmanlar ve bilim insanları ile ortaklaşa çalışıyor.”
Gazze, eski Mısırlılar ve Filistinliler, Roma imparatorluğu ve 11. yüzyıldan 13. yüzyıla kadar süren Haçlı Seferlerine kadar uzanan medeniyetler için önemli bir ticaret noktasıydı. Dolayısıyla arkeolojik eserler açısından oldukça zengin.
Son yıllarda bölgede birçok arkeolojik keşif yapıldı. Gazze, fon ve uzman eksikliği nedeniyle, genellikle uluslararası grupları kazı ve koruma sürecine yardım etmeye davet ediyor.
The Guardian. 19 Eylül 2022.
You must be logged in to post a comment Login