2002 yılında artan saldırılara karşı önlem kapsamında yapılması planlanan yeni Batı Şerit Duvarı projesinde, duvarın Filistin’de bulunan 4000 yıllık Battir Bahçeleri’nden geçecek olması aktivist sivil toplum kuruluşları, hatta İsrail Doğa ve Parklar Kurulu dahil olmak üzere diğer pek çok kurum ve kişinin tepkisine yol açmıştı.
Önemli bir kültürel miras örneği olan bahçelerin kurtarılabilmesi için bölgesel ve küresel pek çok kurum tarafından birçok eylem planı harekete geçirildi. Geçtiğimiz ay ise tarihi ve kültürel değerleri koruma konusunda dünyadaki ikinci en büyük kurum olan Dünya Anıtlar Fonu tarafından bahçeler tehlike altındaki kültür mirası listesine eklendi. İsrail anayasa mahkemesi ise duvar hattının bahçelerden geçemeyeceğine ve planın tekrar gözden geçirilmesine karar verdi.
Ancak yeni plan da aktivistlerin endişelerini gidermiş değil ve hala uzmanlar ve aktivistler yeni planın da bahçelere zarar verebileceğinden endişeliler.
Şu an için kesin konuşmak mümkün olmasa da, UNESCO dahil olmak üzere pek çok kurum, bölgenin yahudi sakinleri, avukatlar, Filistinliler, aktivistler ve çevreciler, Battir Bahçeleri’nin korunması için önemli adımlar atmış durumdalar ve bu davanın arkasında kültürel mirası korumak için direnmeye devam edecekleri ise kesin. Battir Bahçeleri ise 4000 yıllık bir tarım arazisi olarak hala ekilmekte.
https://vimeo.com/111546412
You must be logged in to post a comment Login