Eşsiz Taş Devri Köyü Sular Altında Yok Oluyor

1999 yılında İngiltere/Wight Adası yakınlarında dalgıçlar yuvasından dışarıya taşlar çıkartan bir ıstakoza rastladılar. Şaşırtıcı olan ise ıstakozun yuvasından attığı taşların taş devrinden kalma çakmak taşlarını atıyor olmasıydı. Şimdi ise arkeologlar, 8000 yıllık Bouldnor Kayalıkları adındaki bu eşsiz yerleşimin sular altında yok olmasından korkmakta.

Bouldnor Kayalıkları Adlı Yerleşmenin Önemi Nedir?

Bouldnor Kayalıkları, bazı buzulların erimesiyle zamanla sular altında kalmış ve alüvyonlarla kaplanmış bir taş devri yerleşmesi. Bu yerleşmeyi önemli kılan en önemli şey ise kuru bir bir arazide asla sağlam kalamayacak olan organik maddelerin çamurlu koşullarda oldukça sağlam bir şekilde günümüze kadar korunabilmiş olması. Bulunan materyaller ise Wight Adası diye bir yer henüz daha oluşmadığı bir zamandan kalma. Göçebe hayattan yerleşik hayata geçiş sürecinde muhteşem bilgiler verebilecek olan bu yerleşme ise şimdi sular altında yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Yerleşik hayata geçmediği düşünülen Mezolitik Dönem insanının burada bir yerleşimlerinin olduğunu göstermesi açısından da Bouldnor Kayalıkları’nın önemi büyük. Taş Devri’nde orada yaşayan insanların ise deniz seviyesindeki dalgalanmalardan dolayı orayı terkettiği düşünülüyor. Bu müthiş yerleşme Taş Devrinin Atlantis’i olarak da anılıyor.

Neredeyse hiç bozulmadan günümüze kadar ulaşabilmiş 8.000 yıllık fındıklar.

Bazıları hala günümüzdeki jilet bıçaklarından daha keskin olan yüzlerce çakmaktaşı alet de bulunan materyaller arasında. Ayrıca bulunan bazı ahşap parçaların ise ahşap işçiliğinin en erken örneklerini oluşturabileceği düşünülüyor.

Taş Devrinin Atlantis’i Kurtarılabilir mi?

Taş Devrinin Atlantis’i lakaplı bölge için biran önce kazılması gerektiğini savunan arkeologlar, yerleşimin fırtınalarla ve erozyonlarla yavaş yavaş yok olduğunu söylüyor. Buranın kazılmayı bekleyen bir hazine olduğu ve eserlerin bekledikçe zarar gördüğü konusunda hemfikirler. Bazı bölgelerde erozyonun 50 cm derinliğe kadar etkilediği göz önüne alındığında bu yerleşimin birkaç yıl içinde tamamen yok olması ise en çok korkulan şey.

Yerleşimin tüm kazısının 200.000 pound’a mal olacağı, sadece en riskli yerlerin kurtarılmasının ise 20.000 pound’la yapılabileceğinin altını çizen yetkililer bir daha böylesine değerli bir yerleşim bulunamayabileceğini söylüyor.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply