Sicilya kıyılarında 2600 yıl önce batmış bir gemiden, Antik Yunanlıların Atlantis’te bulunduğunu söylediği “orichalcum” isimli bir metal çıkarıldı. Metal külçeleri, büyük ihtimalle Yunanistan’dan veya Anadolu’dan, Güney Sicilya’daki Gela kentine getiriliyordu. Metali taşıyan gemi büyük ihtimalle bir fırtınaya yakalandı ve tam limana girmek üzereyken battı.
Deniz İşleri Şefi Sebastiano Tusa, batığın 6. yüzyılın ilk yarısına tarihlendiğini söyledi. Batık, denizde Gela kentinden 300 metre açıkta ve 3 metre derinlikte bulundu. Tusa, deniz tabanında bulunan 39 metal külçesinin benzersiz bir buluntu olduğunu söyledi. “Orichalcum’a birkaç süs eşyasında rastlandı ve adı eski metinlerde geçiyor, buna benzer bir şey hiç bulunmadı” diyor Tusa.
Orichalcum Efsanesi
Bileşenleri ve kaynağı oldukça tartışılan orichalcum metali, gerçekten de gizemli bir metal olarak görülüyor. Antik Yunanlılara göre, Yunanlı-Fenikeli mitolojik bir karakter olan Kadmos tarafından icat edilmişti. MÖ. 4. yüzyılda, Yunan filozof Platon, Critias isimli diyaloğunda bahsederek metali efsanevi bir hale getirdi.
Platon, efsanevi ada Atlantis’i “orichalcum metalinin kırmızı ışığıyla” yanıp sönen bir yer olarak tanımlamıştı. Altından sonra ikinci en değerli madde olan orichalcum, Atlantis’te çıkarılıyordu ve Poseidon Tapınağı’nın iç duvarları, sütunları ve yerleri bu metalle kaplanmıştı.
Orichalcum Metali Aslında Nedir?
Günümüzde birçok uzman orichalcum’un, pirinç benzeri bir alaşım olduğunu düşünüyor. Antik zamanlarda bu metalin sementasyon, yani karbon verilerek sertleştirme yöntemiyle yapıldığı düşünülüyor. X ışını floresansı yöntemiyle 39 külçe metalin, %75-80 oranında bakır, %15-20 oranında çinko ve küçük miktarlarda nikel, kurşun ve demirden oluştuğu görüldü.
Gela Kenti
Tusa “Bu buluntular, kuruluşundan ortalama yüz yıl sonra MÖ. 689 yılında, Gela şehrinin, değerli objelerin yapımıyla uğraşan zanaatkarla dolu zengin bir şehir haline geldiğini de gösteriyor” dedi. Bulunan 39 külçe gerçekten de zanaatkarların atölyelerine gidiyordu ve yüksek kaliteli süs eşyalarında kullanılacaktı.
Tusa ve ekibi gemi batığının tamamını gün yüzüne çıkarmayı planlıyor. “Bu sayede Sicilya’nın en erken ekonomik tarihiyle ilgili bilgi edineceğiz” diyor Tusa.
İtalya’daki Külçeler Gerçekten Orichalcum Olmayabilir
Mineraloji, paleontoloji ve arkeoloji dallarında birçok çalışması olan emekli fizik profesörü Enrico Mattievich ise, bulunan külçelerin orichalcum’dan yapılmadığı görüşünde. Mattievich, orichalcum’un pirinç benzeri bir alaşım olmadığını; bu materyalin Peru’daki And Dağları ve MÖ. 1200- MÖ. 200 yılları arasında burada yaşayan Chavin kültüründen kaynaklandığını düşünüyor. Profesör, “Mitolojik Cehenneme Yolculuk” isimli kitabında Antik Yunanlıların Amerika’yı keşfettiğini iddia ediyor ve Chavin kültüründeki metalik Jaguar heykellerinde kullanılan bakır, altın ve gümüşten oluşan bir alaşımın, aynen Plato’nun bahsettiği gibi kırmızı parıltıları olduğunu belirtiyor.
Başka uzmanlar da orichalcum’un kehribar ya da başka bakır içerikli alaşımlar olabileceğini ileri sürmüştü.
Pazırık Kuğusu: Evrenin Yaratılışıyla İlişkili 2.400 Yıllık Bir Figür
Kudüs’teki 1.200 Yıllık Çömlekte Bir Kedinin İzleri Keşfedildi
Eski Toplumlardan Sıcaklarda Evleri Serin Tutmak için Beş Ders
You must be logged in to post a comment Login