Efsanenin Aksine Kleopatra’yı Bir Yılan Öldürmüş Olamaz

Uzmanlar, Mısır Kraliçesi Kleopatra’nın bir yılan ısırığı sonucu öldüğü hikayesinin imkansız olduğunu söylüyor. Manchester Üniversitesi’nden Mısırbilimciler ve yılan uzmanları bir araya gelerek, kraliçenin, incir dolu sepette saklanmış bir kobra tarafından öldürülmesinin olasılığını değerlendirdi.

Kleopatra filminde Elizabeth Taylor. 1963.

Uzmanlar, hem kraliçeyi hem de iki yardımcısını öldürebilecek kadar büyük bir yılanın, gizlenebilecek kadar küçük olmayacağını ve yılanın üç kere art arda ölümcül ısırıklarda bulunamayacağını söylüyor.

MÖ 30 yılında 39 yaşında ölen Kleopatra, Roma İmparatorluğu’ndaki iktidar kavgalarının içinde kalan bir Mısır hükümdarıydı. Kleopatra’nın hikayesi ve ölümü popüler bir efsane oldu ve filmlerden çizgi romanlara popüler kültürün de bir parçası oldu.

Roma kaynaklarından itibaren, çoğunlukla Kleopatra’nın ölümüne zehirli bir yılanın, bir kobranın neden olduğu belirtilir. Kraliçenin kendi yaşamını sona erdirmek için ölümcül yılan ısırığını kullandığı belirtilir.

Fakat Mısırbilimci Joyce Tyldesley, ve Manchester Müzesi sürüngenler bölümü küratörü Andrew Gray bu hikayenin doğru olamayacağını açığa çıkarıyor.

Uzmanlara göre bir kobra, belirtilen şekilde bir sepette saklanmak için fazla büyük bir yılan olurdu. Kobralar genelde 1.5 metre uzunluğunda oluyor ve 2.5 metreye kadar da uzayabiliyor. Manchester uzmanları bu çeşit bir yılanın söylenilen biçimde saklanabileceği düşüncesini reddediyor.

Böyle bir yılan Kleopatra’ya gizlice getirilmiş olsa bile, yılanın hızlıca ve art arda Kleopatra’yı ve iki hizmetçisini öldürmesi mümkün görünmüyor.

Efsanenin Aksine Kleopatra'yı Bir Yılan Öldürmüş Olamaz

Efsanenin Aksine Kleopatra’yı Bir Yılan Öldürmüş Olamaz

Gray “Kobraların sepet için fazla büyük olmasının yanında, yılan ısırığından ölme ihtimali de %10’dur. Isırıkların çoğu kurudur ve zehir akıtmaz. Fakat bu tehlikeli olmadıkları anlamına gelmez. Zehir doku ölümüne neden olur ve kesinlikle sizi öldürecektir, fakat bu ölüm oldukça yavaş olur” diyor.

“Yani art arda iki ya da üç insanı öldürmek için bir yılan kullanmak imkansız olurdu. Yılanlar kendilerini korumak için ve avlanmak için zehir kullanır. Yani zehirlerini saklar ve ihtiyaç anında kullanılırlar” diyerek hikayenin neden gerçek olamayacağını belirtti.

Birçok Antik Mısır kralları ve kraliçeleri, gibi Kleopatra da yılanlarla kuvvetli bir şekilde ilişkilendirilir. Bunun yanında Kleopatra de kendisinin, yılan kılığına girebilen Tanrıça İsis’in vücut bulmuş hali olduğuna inanıyordu.


BBC, University of Manchester

Robert Kolej’de okuduktan sonra, Kanada-McGill Üniversitesi’nde Antropoloji ve Klasik Tarih bölümlerini bitirdi. Koç Üniversitesi’nde Tarihöncesi Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2017 yılları arasında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde koleksiyon sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda A.B.D.’deki Notre Dame Üniversitesi’nde doktora yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply