Düzce Konuralp’te yer alan Prusias ad Hypium antik kentinde bulunan “Aslan Mozaiği”, geç Roma dönemine ait bir kült alanının tabanını süslüyordu.
Antik kentte bu yıl devam eden kazılar sırasında, tiyatronun üst kısmındaki alanda çalışan kazı ekibi, portikoya bağlı bir yapı içerisinde aslan tasvirli bir mozaik tabana rastladı.
“Dionysos Kült Mekanı” olarak tanımlanan ve duvarları yaklaşık 451 cm x 642 cm boyutlarında olan odanın tamamı, ince işçilik ile yapılmış çeşitli renklerdeki tesseralardan oluşan bir mozaik tabanla kaplı. Geometrik desenlerle süslenmiş mozaiğin kenarları, daha büyük ve renkli tesseralardan oluşan bir çerçeve görünümünde. Ortasında ise daha küçük tesseralarla yapılan dörtgen çerçevenin içinde bir sahne betimleniyor.
Söz konusu sahnede, bir çam ağacına bakan iki aslan, ağacın dallarında ise davul-tympanum ve pan flüt tasvir ediliyor. Odanın içinde çıkan arkeolojik eserler, bu betimlemelerle birlikte ele alındığında uzmanlar bu odanın “Dionysos Kült Mekanı” olabileceğini söylüyor.
Prusias ad Hypium (Kieros, Üsküpü, Kasaba, Konuralp) Antik Kenti, Batı Karadeniz Bölgesi’nde Düzce ilinin 8 kilometre kuzeyinde, Konuralp beldesi sınırları içerisinde yer alıyor. MÖ 3. yüzyılda kurulduğu tahmin edilen antik kentin kurulmasında ve gelişmesinde tarıma elverişli Hypios Irmağı’nın etkili olduğu ve ismini buradan aldığı düşünülüyor.
Stonehenge, İlk Çiftçi Toplulukları Birleştirmek İçin Yapılmış Olabilir
1453’te Ölen Son Bizans İmparatoru’nun Nadir Portresi Bulundu
2.700 Yıllık Assur Başkenti Horsabad’ta Yeni Keşifler Yapıldı
Göbeklitepe Aslında Ne Anlatıyor? Kimler, Neden, Nasıl Yaptı?
Afyon’da Homo erectus ve Neandertal İzleri: Yavuz Aydın Röportajı
You must be logged in to post a comment Login