Doğu Avrupa’nın En Eski Çelik Silahı Bulundu

Arkeologlar, yedi yıl önce Yaroslavl şehrinde bulunmuş olan antik kılıç üzerinde rutin incelemelerini yaparken, bu kılıcın Doğu Avrupa’nın eritme potasıyla yapılmış en eski çelik silahı olduğunu fark ettiler.

RAS Arkeoloji Enstitüsünden proje sorumlusu Dr. Asya Engovatova, “Bu oldukça beklenmedik ve heyecanlandırıcı bir keşif. Yedi yıldır Yaroslavl Devlet Müzesi’nde bulunan eski bir kılıç parçası üzerinde analizler yapıyorduk ve bunun eşsiz bir parça olduğunu fark ettik.”

Toplu Mezar Alanı

Kılıç, 2007 yılında Engovatova ve meslektaşları tarafından, Dormition Katedrali’nin yanında Yaroslavl şehrinin tarihi merkezinde yapılan kazılarda bulunmuştu. Bu alan, 1238 yılında Batu Han’ın askerleri tarafından bir gün içinde öldürülen savunmacılar ve sivillere ait toplu bir mezar alanı.

Engovatova “Alanda o gün yaşanan vahşetin izlerini barındırıyor. Cinayete kurban gitmiş birçok kadın ve çocuk iskeleti bulduk. Bunların yanısıra tabaklar, mücevherler, silahlar ve bu kılıç gibi birçok eşya bulduk.”

Eritme Potasıyla Yapılmış Çelik

Kılıç üzerinde kullanılan metalürjik metotlar, kılıcın eritme potasıyla yapılan çelikten yapıldığını ortaya çıkardı. Bu şekilde üretilen çeliğe ilk olarak Hindistan’da MS 1. yüzyılda rastlanıyor. Daha sonra ise Orta Asya’da görülmeye başlanıyor. O dönemlerde Avrupa’daki kılıç ustaları ise bu teknolojiyi bilmiyor. Eriterek çelik yapma tekniği daha sonra Avrupa’da 18. Yüzyılda yeniden keşfedilene kadar tarihe karıştı.

Ortaçağ ve sonrasında eritme potasıyla yapılmış çelik çok pahalıydı ve çok güçlü ve keskin bir bıçak olarak oldukça başarılı bir savaş aletiydi. Bilim adamları Yaroslavk Kılıcı’nın Batu Han’ın ordusundan çok zengin bir savaşçıya ait olabileceğini düşünüyorlar.

Ritüel İzleri

Bu kılıcın önem taşıması sadece yapım tekniği üzerine değil, aynı zamanda neden gömüldüğü ile ilgili. Kılıç kırılmış, tutulacak parçası kayıp ve bıçak kısmı bükülmüş. Analizler kılıcın bıçak kısmında yakıldığının bir göstergesi olarak küçük çatlaklar olduğunu ortaya koydu. Büyük ihtimalle bu kılıç, ritüel bir amaçla, yüksek sıcaklıkta ısıtılarak sonrasında kasıtlı olarak bükülmüş.

Yaroslavl Kılıcı yapılan analizlerden sonra restore edildi ve Yaroslavl Müzesi’ne teslim edildi.

archaeolog.ru

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login