Divan Kuruçeşme Tesisleri Kazısında Osmanlı Yapıları Bulundu

İstanbul’da, Divan Turizm’in Kuruçeşme tesislerinin restorasyonu için yaptığı başvuru ile başlayan arkeolojik kazılarda Geç Osmanlı Dönemi’ne tarihlenen mimari yapılar bulundu.

Radikal’den Ömer Erbil’in haberine göre İstanbul Arkeoloji Müzeleri tarafından yapılan kazı çalışmalarında bir hamam ve çamaşırhane kalıntıları ile su kanalları bulundu. 3 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu  yerinde inceleme kararı aldı.

İş Makinesi İle Kazılabilir Kararı Çıkmıştı

Divan Turizm, Divan Kuruçeşme’nin restorasyonu için geçen sene başvuruda bulundu. Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nden gerekli izinler alındı. Koruma Kurulu iş makinası ile kazı yapılabileceğine karar vermesine rağmen İstanbul Arkeoloji Müzeleri elle kazılmasını istedi. 3 aydır süren kazılarda Osmanlı Dönemi’ne ait birçok tarihi eser çıktı.

Bölgede Mimari Kalıntı Yok Denmişti

İnşaat şirketi daha önce yaptırdığı jeoradar yöntemi ile toprak altında mimari yapı olmadığını rapor etmişti fakat kazılar sonucunda Geç Osmanlı Dönemi’ne tarihlenen hamam kalıntısı ile çamaşırhane olduğu tahmin edilen bir yapı ile temiz ve pis su kanalları bulundu.

Çorap Fabrikası Olabilir

Müze yetkilileri, Osmanlı döneminde bu bölgede bir çorap fabrikası olduğunu, bulunan mimari yapıların da bu fabrikaya ait olabileceğini söylüyor. Kazılar devam ediyor.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login