Aydın’ın Didim ilçesi açıklarında, 65 metre derinlikte 18. yüzyıla ait Rus savaş gemisi olduğu düşünülen bir batık bulundu.
Osmanlı deniz savaş tarihine dair önemli veriler sunması açısından batığın önemine dikkat çekilen açıklamada şöyle denildi:
Osmanlı-Rus savaşları ve diğer uluslararası gelişmeler başta olmak üzere pek çok önemli gelişmeye sahne olan bölgede ulaşılan bu batığın, Osmanlı deniz savaş tarihine dair önemli veriler sunması bekleniyor.
(Karadeniz’de Osmanlı Gemilerini de İçeren 60 Batık Bulundu)
Didimli bir balıkçı tarafından iki yıl önce 18. yüzyıla ait batık bir gemi fark edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alınan izin ile, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Başkanlığı’nda, Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Harun Özdeş’ın bilimsel başkanlığında dalış düzenlendi.
Türkiye karasularında bugüne kadar yapılan en derin bilimsel batık araştırmaları arasında yer alan çalışmada, 65 metre derinde yer alan batığa ulaşıldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, TÜBİTAK ve Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından oluşturulan 14 kişilik bir ekibin 10 günlük çalışması ile üzerinde hala fünyesi duran 2 metre 95 santim boyunda ve 2,5 ton ağırlığında top bulundu. Ayrıca cam ve topraktan yapılmış tabak, şişe, yemek ve su kaplarına da ulaşıldı.
Gemide bulunanlara ilişkin bilgi veren Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Harun Özdaş, şu anda tanıtılan topun 2 metre 95 santimetre uzunluğunda, 2,5 ton ağırlığında olduğunu belirtti ve şöyle devam etti;
“Demir bir top, onun üzerinde bulunan Rus kraliyet ailesi arması, boynuzlarında bulunan Kiril alfabesi yazıtlarından bunun bir Rus topu olduğunu belirledik. Bu bizim için çok büyük bir heyecandı. Açıkçası böyle bir şey beklemiyorduk. Diğer bir top üzerinde yapılan çalışmada onun üzerinde de bir Rus arması tespit ettik. Şu anki bilgiler doğrultusunda bunun bir Rus savaş gemisine ait olduğunu belirledik. Robot sistemlerle yaptığımız çalışmada batığın bir büyük resmini gördük. Su altında yaklaşık 1.200 metrekarelik bir alana dağılmış batıkta 30 kadar top, gülle, mühimmat ile arma parçaları ve mutfak kaplarına rastlanmıştır.”
“Bu sezonki çalışmamızda bir tanesini çıkarabildik. Bu da 10 günlük bir çalışmayla oldu. İçerisinde tabak çanak ve yaşam malzemeleri de var.”
Özdaş, ahşap batık geminin suyla temas eden alt kısmının ise bakırla kaplandığını sözlerine ekledi.
DHA
You must be logged in to post a comment Login