Yeni bir araştırmaya göre, Jura devrinden dev dinozor Allosaurus, daha önce düşünüldüğü gibi bir avcı değil, bir leş yiyiciydi.
Uzun süredir Jura devrindeki en büyük yırtıcı olduğu düşünülen büyük etçil bir dinozor olan Allosaurus, muhtemelen kalorilerinin çoğunu, çevresinde yaşayan devasa sauropod otçullarının leşlerini yiyerek elde etti.
Araştırmanın yazarları Cameron Pahl ve Luis Ruedas, ‘’Bu yeni bakış açısı, 150 yıllık sabit bir düşünceyi altüst edebilir.’’ diyor.
Allosaurus, şimdiye kadar kaydedilen en büyük otçul dinozorlardan bazılarıyla zaman ve mekan olarak çağdaştı. Bunlar arasında Camarasaurus, Barosaurus, Apatosaurus, Diplodocus, Brontosaurus, Supersaurus ve Brachiosaurus gibi tanınmış dinozorlar yer alıyor. Özellikle Brachiosaurus, bir zamanlar yaşamış en büyük kara hayvanı olarak kabul edildi ve 21 metre uzunluğa, 64 ton ağırlığına sahip olması muhtemel. Supersaurus 33 metreden uzundu ve 40 ton ağırlığındaydı. Bu dev dinozorlar, birçok modern otobur popülasyonunda olduğu gibi öncelikle hastalık, açlık ve bitkinlik gibi doğal nedenlerle öldülerse, leşleri Allosaurus’ların herhangi bir yırtıcı davranışta bulunmadan popülasyonlarını sürdürmeleri için yeterli olurdu.
(Stresli Ekosistemde Dinozorlar Leş Yiyicilere Dönüştü)
Araştırmacılar bu hipotezi, sauropodların ölümlerinden üretilen Morrison Formasyonu’nda bulunan leş kaynakları ile Allosaurus’un gıda enerjisi gereksinimleri arasındaki ilişkiyi simüle eden sağlam bir ajan tabanlı modelle desteklediler. Araştırmacılar ayrıca, fosillerden elde edilen avcılar, otoburlar ve leşçilerdeki göreceli nüfus sayıları gibi ekolojik verilerin yanı sıra, yırtıcı hayvanlara karşı avcılarda iki gözle görme kapsamı da dahil olmak üzere kafatasının morfolojik özelliklerini incelediler.
Allosaurus’un kafatasının ve diş yapısının göreceli kırılganlığı, onun bir avcı olduğuna dair şüphe uyandırmıştı. Bu kusura ek olarak, Allosaurus başarılı bir yırtıcı olmak için gereken görüşe de sahip değildi: T. rex’in sadece yüzde 30’u ve modern bir aslanınkinin yüzde 15’i kadar bir görüşe sahipti.
Allosaurus, esas olarak şu andaki Batı Kuzey Amerika’da yaşayan Genç Jura’dan (Morrison Formasyonu, 155 ila 145 milyon yıl önce) kalma bir dinozor türüdür. Allosaurus, Tyrannosaurus rex’i de içeren theropod grubundaki büyük iki ayaklı dinozorlardandı. Gerçekten de Allosaurus, T. rex’e yüzeysel bir benzerlik taşıyordu. Allosaurus, zamanının ve konumunun en büyük et yiyen dinozoruydu, boyu 10 metreye kadar ve ağırlığı ise 4 tona kadar ulaşabiliyordu. İki ayak üzerinde yürüyordu, büyük bir kafası vardı ve çenesi kolayca dökülen ve sürekli yenisi çıkan uzun, keskin, tırtıklı dişlerle doluydu. Ayrıca T. rex gibi küçük üst kolları ve elleri vardı. Birlikte tüm bu özellikler, Allosaurus’un Morrison Formasyonu’nun en büyük yırtıcısı olarak düşünülmesine yol açtı.
Bu nedenle tüm gerçekler, Allosaurus’un aktif bir yırtıcı olmaktan ziyade, yılların sabit düşüncesini altüst eden günümüz akbabalarına benzer şekilde ekolojik bir leşçi rolüne sahip olduğuna işaret ediyor.
Portland State University. 25 Ağustos 2021.
Makale: Pahl, C. C., & Ruedas, L. A. (2021). Carnosaurs as Apex Scavengers: Agent-based simulations reveal possible vulture analogues in late Jurassic Dinosaurs. Ecological Modelling, 458, 109706.
You must be logged in to post a comment Login