Depremde Zarar Gören Kültürel Varlıklara Ne Olacak?

Kahramanmaraş merkezli depremlerde zarar gören kültür varlıklarımıza dair mimarlar odasından ve kültür bakanlığından açıklamalar yapıldı.

C: Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy

Kahramanmaraş merkezli on şehri etkileyen şiddetli depremler, kültürel miras yapılarımıza da zarar verdi. Antakya’daki Habib-i Neccar Camisi, Azizler Petrus ve Pavlus Kilisesi, Adıyaman’da Karakuş Tümülüsü’nde bulunan tokalaşma sütunu, Gaziantep Kalesi gibi birçok tarihi ve arkeolojik yapı, depremler nedeniyle yıkıldı ya da ciddi yıkım yaşadı. Hatay Arkeoloji Müzesi de kısmen hasar aldı ve içinde sergilenen arkeolojik eserlerden bazıları düşerek kırıldı.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Diyarbakır Surları’nda dökülmeler oldu ve Arslantepe Höyüğü’nün kerpiç duvarlarında hafif kaymalar ve geçici çatı örtüsünde yer yer çökmeler gerçekleşti.

(İlgili: Adıyaman’da Karakuş Tümülüsündeki Sütun Yıkıldı)

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, 14 Şubat’ta yaptığı açıklamada, Adıyaman’daki tarihi Ulu Caminin depremde yerle bir olduğunu, kalanına da kepçeyle zarar verildiğini söyledi.

Tezcan Karakuş Candan, Twitter’da olayı şöyle duyurdu: “Adıyaman’da tarihi ulucami yerle bir olmuş kalanınıda kepçeyle onlar hallediyor, kültürbilmezlik böyle işte”

Kemal Kılıçdaroğlu ise 14 Şubat’ta, Hatay’da birçok cami ve kilisenin yıkıldığını, yıkılan ibadethane ve kültürel varlıkların derhal koruma altına alınması gerektiğini söyledi.

Kılıçdaroğlu’nun açıklaması şu şekilde: “Medeniyetler beşiği Hatay’da Cami, Kilise ve Havralar yıkıldı. Yıkılan ibadethane ve kültürel miras alanları derhal koruma altına alınmalı ve tüm parçalar güvenli alanda tutulmalı. Eşsiz Hatay’ı biz yeniden ayağa kaldıracağız, oradaki her bir çakıla ihtiyacımız olacak.”

“Restorasyon çalışmalarına başlayacağız.”

Kültür ve Turizm Bakanı Nuri Ersoy, Malatya’daki Acil Durum Koordinasyon Merkezi’nde depremlerde zarar gören kültürel varlıklar hakkında açıklama yaptı:

Ersoy, zarar gören kültürel varlıkların tamamında hasar tespitini tamamladıklarını ve çok hızlı bir şekilde tekrar restorasyon çalışmalarına başlayacaklarını söyledi.

Ersoy, “Başta Antakya bölgesi olmak üzere bütün deprem bölgemizde mülkiyeti şahıslara ait olan tescilli yapılarda tespit çalışmalarına başladık, yarından itibaren bu yapılara da bir tabela takarak tescilli yapı olduğunu, enkaz çalışmaları sırasında bakanlık görevlileri nezdinde enkazın kaldırılmasına dair uyarı levhaları takmaya başlıyoruz.” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yapılardan ayrılan her parçanın koruma altına alınıp restorasyonların aslına uygun şekilde hızla gerçekleştirileceğini söyledi.

Birçok kültürel varlık hasar gördü

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, 10 ili etkileyen depremlerin, asırlardır ayakta olan Habibi Neccar Camisi, Adıyaman Ulu Camisi, Aziz Nikola Rum Ortodoks Kilisesi başta olmak üzere birçok yapıya irili ufaklı zararlar verdiği belirtildi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü, hasar gören tüm kültür varlıkları ile eserlerin hasar tespitleri ve korunmasına yönelik çalışmaların yürütüldüğünü, yapıların güvenliğini sağlamak amacıyla ekiplerin oluşturulduğunu belirtti.

“Eski eserlerin hasar tespiti, korunması ve ihyasına yönelik üniversitelerin eski eser konusunda uzman inşaat mühendisleri ve mimar öğretim görevlilerinden oluşturulan ekiplere ilave olarak İstanbul Teknik, Dokuz Eylül, Mimar Sinan ile Fatih Sultan Mehmet üniversiteleri başta olmak üzere diğer üniversitelerden de akademisyen desteği alınacak.”

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login