Çin’deki Homo Sapiens Fosilinde ‘İlkel’ Özellikler Var

Çin’in güneyindeki Dushan Mağarası’nda bulunan iskelet kalıntıları üzerine yapılan araştırma, Üst Paleolitik nüfus için şaşırtıcı olan diş özelliklerini ortaya koydu.

Duşan 1’in Üst (sol) ve alt (sağ) dişleri. C: Wei Liao

Bir iskelette bu özellikleri görebilmek için, çoğu zaman Homo cinsinin en eski temsilcilerine ve hatta Australopithecus’a bakmak gerekir.

Bu çalışmaya katılanlar arasında yer alan María Martinón Torres ve José María Bermúdez de Castro, şöyle diyor: “Bu özelliklerin Çin’deki modern popülasyonlardan tamamen kaybolduğu söylenemez, ancak ‘Dushan 1’ olarak bilinen bireyde bu özelliklerin hepsinin bir arada bulunması, dişlerinde belli bir ilkel görünüm sunuyor.”

(Çin’de 14,000 Yıl Önce Yaşayan İnsanlar İlkel Özelliklere Sahip)

Kalıntıları 15.280 ve 12.765 yıllık olan ‘Dushan 1 adlı bireyin, geniş bir bölgede az bilinen bir popülasyon içindeki normal değişkenliği temsil etmesi olasılığı var. Bu hipotezi aynı dönemdeki yeni popülasyon çalışmaları ile test etmek mümkün olacak.

Bermúdez de Castro, “Belki de burada, Çin’deki ilk Homo sapiens temsilcilerinin ilkel özelliklerinin korunduğu, belirli bir bölgedeki bir grubun uzun süredir izole kaldığı bir vaka bulduk.” diyor.

(Çin’de Bulunan Dişler Modern İnsanın Afrika’dan Çıkış Tarihini Değiştirebilir)

Son olarak, ilk Homo sapiens’lerin, buradaki daha eski insan gruplarıyla melezleşmesi bir başka olası açıklama. Bu melezleşmeden olan insanlar, Pleistosen’in sonuna kadar yaşamış olabilirdi. Dişlerinde son derece özel bir evrimsel tarih kanıtı gösteriyor.

Pleistosen dönemde Çin

Çin’in Pleistosen dönem insanları arasındaki değişkenlik, Afrikalılar ve Avrupalılardan daha az biliniyor. Bununla birlikte, denge yavaş yavaş değişiyor. En eski fosiller artık daha iyi biliniyor ve yorumlamaları genel modeller tarafından çerçeveleniyor. Bununla ilgili en büyük sorun, uluslararası uzmanların bu döneme daha az ilgi duymaları ve Pleistosen dönemden sonraki, daha yeni popülasyonları incelemelerinde yatıyor.

Martinón Torres, “Dushan 1 iskeleti, Çin’in bu az bilinen Pleistosen çağına dair daha fazla ilgi göstermeye başlamamızın mümkün olmasını sağlıyor. Tüm gezegeni kolonileştirmek için Afrika’dan ayrılan türümüzün popülasyonlarının, kendine özgü dinamiği hakkında öğrenilebilecek çok şey olduğunu biliyoruz.” diyor.


Makale: Wei Liao, Song Xing, Dawei Li, María Martinón-Torres, Xiujie Wu, Christophe Soligo, José María Bermúdez de Castro, Wei Wang & Wu Liu. 2019. Mosaic dental morphology in a terminal Pleistocene hominin from Dushan Cave in southern China. Nature. 

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login