Çin’deki En Eski Kemik El Baltası 170.000 Yaşında

Araştırmacılar Çin’de insanlar tarafından yapılan ilk taştan değil, kemikten el baltası örneğini bulduklarını bildirdi. Kavisli ve armut şekilli kemik alet, 24 cm boyunda. Paleontolog Guangbiao Wei, bu el baltasının büyük ihtimalle 170,000 yıl önce Güney Çin’de yoğun bir bitki örtüsü bulunan bölgede, yenilebilen kökleri kazıyıp çıkarmak için kullanıldığını söyledi.

Güney Asya’nın en eski kemik el baltası stegodon isimli bir hayvanın alt çenesinden yapılmış. Stegodon; file benzeyen, nesli tükenmiş bir canlı. Bilim insanları çenenin iç kısmında, tutulabilmesi kolay, kavisli, geniş ve kalın bir kemik olduğunu söyledi.

Kemik el baltası 2002’de Çin’deki bir mağara kazısında stegodon ve başka büyük hayvanların kemikleriyle birlikte bulunmuştu. Fakat bugüne kadar baltanın yaşı bilinmiyordu. Wei ve ekibi, fosil kemikteki uranyum ve toryumun bozulma oranını ölçerek aletin yaşını belirledi.

Kemik el baltaları Güney Asya’nın dışında da oldukça seyrek olarak rastlanan aletler. Afrika, Avrupa ve Batı Asya’da bulunan birkaç kemik el baltası kol, bacak ve kaburga kemikleri ile mamut gibi hayvanların uzun dişlerinden yapılmıştı. Taş el baltalarına ise oldukça sık rastlanıyor ve bunların Güney Çin’deki en erken örneği 800,000 yıl öncesine tarihleniyor.

Robert Kolej’de okuduktan sonra, Kanada-McGill Üniversitesi’nde Antropoloji ve Klasik Tarih bölümlerini bitirdi. Koç Üniversitesi’nde Tarihöncesi Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2017 yılları arasında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde koleksiyon sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda A.B.D.’deki Notre Dame Üniversitesi’nde doktora yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply