Çin’in Jiangxi Eyaletinde bir rezervuardaki yenileme çalışmaları sırasında su seviyelerinin düşmesiyle 600 yıllık Buda heykeli ortaya çıktı.
Geçtiğimiz ay hidroelektrik kapı üzerinde yapılan çalışmalar sırasında su seviyesi 10 metre düşmüş ve buda heykelinin başı yerel bir köylü tarafından fark edilmişti.
Heykelin ortaya çıkmasını bir uğur işareti olarak gören yerli halk, bölgeye akın etti. Arkeologlar, Buda heykelinin Ming Hanedanlığı (1368-1644) dönemine kadar tarihlenebileceğini söylüyor.
Jiangxi Eyaleti Arkeoloji Araştırma Enstitüsü Müdürü Xu Changqing, “Heykel üzerinde yapılan ilk incelemeler, muhtemelen Ming Hanedanlığı döneminin erken zamanlarında ya da belki de daha da eski olan Yuan Hanedanlığı döneminde yapıldığını gösteriyor.” diyor.
Suyun altından çıkan Buda heykeli, muhtemelen o dönemden beri el değmemiş bir arkeolojik alanın zengin buluntu topluluğuna işaret ediyor. Heykelin ortaya çıkmasıyla ön araştırma yapan sualtı ekibi, suyun altında tapınak salonuna ait bir taban bulduklarını açıkladı. Yerel kayıtlar, rezervuarın Xiaoshi adında antik bir şehrin kalıntıları üzerine yapılmış olabileceğini gösteriyor.
Xu Changqing, su altı arkeoloji ekibinin hem antik kenti, hem de heykeli araştırdığını ve bir koruma planı üzerinde çalıştıklarını söyledi.
İnce işçiliği ile göz kamaştıran heykelin bugüne kadar korunmasında suyun etkili olduğunu belirten Xu Changqing, “Eğer bu heykel suda olmasaydı, hava değişikliklerinden, oksidasyondan ve diğer risklerden tahrip olacaktı.” diyor.
Çin’in 1960’lı yıllardaki Kültürel Devrimi sırasında insanların eski, feodalist ve batıl inançlı her şeyden kurtulmaları söylendiğinde birçok kültür kalıntısı tahrip edildi.
Heykel yaklaşık 3.8 metre boyunda ve bir kayanın dik yüzüne kazınarak yapılmış. Çin’de kayaların dik yüzüne ya da mağaralara kazınarak yapılmış birçok çarpıcı Buda heykeli bulunuyor. Bunlardan en ünlüsü ise, dünyanın en uzun Buda heykeli olan Leshan Dev Budası.
Yerel bir yetkili, bu Buda heykelinin, antik insanlar tarafından iki nehrin birleştiği kısımdaki hızlı su akışını yavaşlatmak için manevi bir koruyucu olarak yapıldığını söyledi.
Heykel, 1960 yılında, Hogmen rezervuarı inşa edildiğinde suya gömülmüştü. Yetkililerin söylediğine göre, o dönemde otoriteler kültürel mirasın korunması konusunda bilgili değillerdi.
Heykelin yeniden su yüzüne çıkması, yerli halktan bazı yaşlıların da hatıralarını geri getirdi. 82 yaşındaki demir ustası Huang Keping, Buda heykelini ilk defa 1952 yılında gördüğünü belirtti ve “O zaman heykelin altın yaldızlı olduğunu hatırlıyorum” dedi.
Xinhua. CNN. 16 Ocak 2017.
You must be logged in to post a comment Login