Çin’de Bulunan Gergedan, Bilinen En Büyük Memelilerden Biriydi

Çin’de keşfedilen ve Indricotheres olarak da bilinen dev gergedanlar, karada yaşamış en büyük memeliler olabilir.

Antik dev gergedan Paraceratherium Linxiaense, 26,5 milyon yıl önce Tibet Platosunda yaşamış. C: Yu Chen

Çin’in kuzeybatısında yeni bir antik dev gergedan türü keşfedildi. Indricotheres olarak da bilinen dev gergedanlar, karada yaşamış en büyük memeliler olabilir. Paraceratherium linxiaense adındaki bu yeni tür, türünün en büyük örneklerinden biriydi ve genellikle tüm indricotheres’in en büyüğü olarak kabul edilen Dzungariotherium Orgosense’den çok az küçüktü.

Pekin’deki Çin Bilim Akademisi’nden Tao Deng ve meslektaşları, 1980’lerden beri memeli fosili aradıkları Çin’in Gansu eyaletinin Linxia havzasındaki 26,5 milyon yıllık yataklarda eksiksiz bir şekilde korunmuş kafatası ve çene kemiğinden P. Linxiaense’i tanımladı.

(Rusya’da Buz Devrinde Donmuş Yünlü Gergedan Bulundu)

Diğer indricotheres’ler gibi, P. Linxiaense’nin de uzun bir boynu, ince kafatası ve iki tane koni şeklinde kesici üst ön dişleri vardı. Açık ormanlık alanlarda yaşamış ve modern zürafalar gibi ağaçların üst dallarındaki yaprakları yemiş olmaları muhtemel.

Deng, “Dev gergedanın boynuzu yoktu bu yüzden gergedandan daha çok at gibi görünüyordu.” diyor. “Kafası ağacın üst dallarındaki yaprakları yemek için 7 metre yüksekliğe kadar uzanabiliyordu.”

Ekip, P. Linxiaense’in yaklaşık 21 ton ağırlığında, dört büyük Afrika filinin ağırlığına eşdeğer olduğunu tahmin ediyor.

New Jersey’deki Rowan Üniversitesi’nden Luke Holbrook, “Bu hayvanlar bugün yaşasalardı, karadaki herhangi bir memeliden daha büyük olurlardı.” diyor. “Onlardan daha büyük olabilecek tek şey en büyük mamutlar olabilir.”

Bu hayvanları tartamadığımız ve fosillerinden elde ettiğimiz kabaca tahminlere güvenmek zorunda olduğumuz için gerçek vücut ölçülerini bilemiyoruz.

Indricotheres’in çoğunlukla Asya’da, Moğolistan’dan Pakistan’a uzanan bölgede, yaşadığı düşünülüyor ancak Doğu Avrupa’da da birkaç kalıntıları bulundu.


New Scientist. 17 Haziran 2021.

Makale: Deng, T., Lu, X., Wang, S., Flynn, L. J., Sun, D., He, W., & Chen, S. (2021). An Oligocene giant rhino provides insights into Paraceratherium evolution. Communications Biology, 4(1), 1-10.

Dokuz Eylül Üniversitesi Mütercim-Tercümanlık bölümü lisans mezunu.

You must be logged in to post a comment Login