Çin’de 1400 Yıllık Mezarda Duvar Resimleri Bulundu

Çin’de 1400 yıllık bir mezarda mavi renkli bir yaratık, kanatlı at ve rüzgarın hakimi olarak bilinen çıplak bir tanrı betimlemesi bulundu.

Mavi “yaratık” betimlemesi, mezar odasına giden koridorun tavanında bulunuyor. F: Chinese Archaeology

Çinli arkeologlar, Chinese Archaeology isimli dergide yayımlanan makalede, bu mezarda keşfedilen duvar resimlerinin çeşitli motiflerle bezendiğini ve zengin çağrışımlar uyandırdığını belirtti. Arkeologlara göre bu duvar resimlerinin çoğu, aynı dönemden kalma başka mezarlarda bulunmuyor.

Betimlemelerin bazılarının ne anlama geldiği henüz tam olarak anlaşılamadı. Arkeologlar neden rüzgarın hakimi olarak bilinen tanrının yarı çıplak bir şekilde mezar odasına doğru koşarken betimlendiğini ya da parlak mavi renkte betimlenen, (arkeologların deyimiyle) canavara benzer yaratığın neyi temsil ettiği üzerinde yorum yapmadılar.

Rüzgarın hakimi olarak adlandırılan tanrı betimlemesi. F: Chinese Archaeology

Soyulan Mezar

Arkeologlar bu mezarın varlığından ilk kez 2013 baharında mezar soyulduğunda haberdar oldular. Xinzhou şehrinde bulunan mezarda 2013 ve 2014 yıllarında Şensi Eyaleti Arkeoloji Enstitüsünden bir ekip tarafından arkeolojik kazılar yapıldı.

Arkeologlar mezar odasının yağmalandığını, mezardaki insan kalıntılarının çalındığını ve sadece birkaç tabut parçasının kaldığını gördü. Ancak ekip, mezar odasına giden koridor ve geçidin bir kısmının soyulmadığını, bu alanlarda bazı buluntuların yanı sıra çok sayıda iyi şekilde korunmuş duvar resminin de el değmemiş halde kaldığını keşfetti.

Ekibin bulduğu duvar resimleri arasında fantastik ve mitolojik öğelerin yanı sıra insanların at alım satımı yapması ya da av sahneleri gibi daha dünyevi betimlemeler de bulunuyor.

Arkeologlara göre “Cennete gitme, at ticareti, avcılık, büyük kapı kontrol yapısı gibi temalarla giysilerin zengin stilleri, sosyal hayat, tarih, kültür ve askeri uygulamalar hakkında son derece değerli bilgiler veriyor.”

Mezardaki duvar resimlerinden biri. F: Chinese Archaeology

Çok sayıda arkeolog, bazı eserlerin fiyatlarının milyonlarca doları bulduğu Çin’deki eski eser piyasasının, antik mezarların yağmalanmasını körüklediğini belirtiyor.

Örneğin 2015’te arkeologlar ciddi biçimde yağmalanmış 2300 yıllık bir mezarda masa oyunu ile 14 yüzlü zar bulmuştu. 2013’te ise polisler hırsızları 1500 yıllık bir mezardaki duvar resimlerini çalarken yakalamıştı.

Çin’de polisler ve arkeologlar çoğunlukla hırsızlar mezarları yağmalayıp çaldıkları eserleri satmadan bu antik mezarları bulup arkeolojik kazısını yapabilmek için zamana karşı yarışıyor. Çalınan eserlerin geri getirilmesi için de kapsamlı hukuki yaptırımlar uygulanıyor. 2015’te Xinhua Haber Ajansı’nın raporuna göre büyük çaplı bir operasyonda 1.100’den fazla eser ele geçirilirken 170’ten fazla kişi antik mezar hırsızlığına karıştığı gerekçesiyle tutuklandı.

Xinzhou’daki 1400 yıllık mezarı kazan arkeologlar, keşiflerini önce 2015 yılında Kaogu dergisinde Çince yayımladı. Bu rapor İngilizceye çevrildikten sonra kısa bir süre önce de Chinese Archaeology isimli dergide yayımlandı.

Çin’de Piramit Şeklinde Gizemli Bir Mezar Yapısı Bulundu

Pirinç İlk Olarak 9400 Yıl Önce Çin’de Evcilleştirildi


Owen Jarus. “Ancient Tomb with ‘Blue Monster’ Mural Discovered in China”. Live Science. 1 Mayıs 2016.

Boğaziçi Üniversitesi Çeviribilim mezunu, Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi'nde yüksek lisansını tamamladı. Şu anda yine bir yandan Koç Üniversitesi'nde doktora yaparken, bir yandan da aynı üniversitede asistanlık yapıyor. İletişim: aysel.arslan@yahoo.com

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply