Dünya Miras Listesi’ndeki yer alan Konya’nın Çumra ilçesindeki Çatalhöyük’te insanlar, 4000 yıl boyunca şiddet ve savaş olmadan yaşadı.
İngiliz Arkeolog James Mellaart ve ekibi tarafından 1960’lı yıllarda keşfedilen Çatalhöyük’te, 1993 yılında Stanford Üniversitesinden İngiliz Arkeolog Prof. Dr. Ian Hodder başkanlığında kazılara yeniden başlandı.
Çatalhöyük’te 9000 yıl önce üstten girilen, birbirlerine bitişik kerpiç evlerde yaşayan insanların sosyal yapısı, beslenme ve giyim şekilleri gibi çeşitli konular araştırılıyor.
Hodder, Çatalhöyük’te yapılan kazıların bu yıl 25. yılına girdiğini ve bugüne kadar birçok bilginin ortaya çıkarıldığını söyledi.
Çatalhöyük’te beslenme, sosyal ve ticari ilişkiler ile ilgili bulguları ortaya çıkardıklarını belirten Hodder, tarihinin 9.000 yıl öncesine dayanması, geniş bir alanı kapsaması ve ilk kez Ortadoğu’nun dışındaki bir yerde Konya’da yerleşmiş bir hayat bulunduğu için Çatalhöyük’ün oldukça önemli bir yerleşim olduğunu söyledi.
Hodder sözlerine şöyle devam etti;
“Çatalhöyük çok istikrarlı bir toplumdu. Savaş ya da çatışma olmaksızın 4.000 yıldır yaşıyorlardı. Barış içinde bir hayat paylaşmayı ve modern toplumlar için çok iyi bir örnek oluşturmayı başardılar. Bir toplumda birlikte yaşamak önemlidir. Bireyselcilik ön plana çıkmamıştı. Onların bir lideri değil ortak bir yaşamları vardı. Akrabalığa dayalı ilişkiler yaygın değildi. Biyolojik aileler birlikte yaşamadı toplumdaki diğer insanlarla yaşıyorlardı. Genetik olarak karışıklardı ve büyük bir aileydiler.”
Hodder, kazı çalışmalarının bitirildiğini ve sahada yeni projelerin başlayacağını belirterek, önümüzdeki günlerde de koruma ve restorasyon çalışmalarının yapılacağını söyledi.
Bulguların bilimsel yöntemlerle değerlendirileceğini belirten Hodder, “Uzman ekipler oluşturuluyor. Her ekip 32 uzmana sahip olacak ve farklı sorulara cevap arayacak. Örneğin, bu çağda bu insanlar ne yemek yedi? Nereden geldiler? Kendilerini genetik olarak koruma yöntemleri neydi? gibi sorulara cevap bulmaya çalışacaklar.
Hodder, Çatalhöyük kazılarına asistan olarak başladığını ve 25 yılı geride bıraktığını söyledi.
AA
Keçi-Balık Petroglifi, Oğlak Burcunun Mısır’daki Kökenini Gösteriyor
Gladyatör Hayranları, Antik Dünyanın Futbol Fanatikleri miydi?
Gladyatör II Filmindeki ‘Deniz Savaşı’ Gerçekten Yaşandı mı?
Afyon’daki Aslankaya Anıtı’nın 2.600 Yıllık Yazıtı Nihayet Çözüldü
Karabük’te Süleyman Peygamberi Tasvir Eden Kolye Ucu Bulundu
You must be logged in to post a comment Login