Çanakkale’de Termik Santrallere Onay, Sit Alanı ve Ormanlar Tehlikede

12 yeni termik santral yapılmak istenen Çanakkale’deki Karabiga kıyılarında 116 hektar orman ve arkeolojik sit alanı tehlikede.

Çanakkale’de Termik Santrallere Onay Çıktı, Sit Alanı ve Ormanlar Tehlikede

Çanakkale’de ormanların bulunduğu Karabiga kıyılarında, Naren Enerji tarafından projelendirilen santralın ÇED raporuna onay çıktı. Proje için 116 hektar orman kesilecek, arkeolojik sit tehdit altında.

Birgün’ün haberine göre, Karabiga kıyısına projelendirilen 6 termik santralden biri olan Naren Enerji tarafından yapılacak santralın Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu onaylandı. Proje için Karabiga kıyısında 116 hektar orman kesilecek, 19 hektar denize dolgu yapılacak.

Rapora göre proje sahası olarak belirlenen 116 hektarlık alan meşe, kızılçam ve fıstıkçamı ormanlarından oluşuyor. Orman Genel Müdürlüğü’nün verdiği görüşte orman dışı alanda termik santral yapılabilecek arazi olmadığı ve projenin kamu yararı içerdiği belirtiliyor.

ÇED Raporu’na göre, proje sahasında tespit edilen 6 sürüngen, 27 kuş, 1 memeli türü Türkiye’nin de imza attığı Bern sözleşmesine göre kesin koruma altındaki hayvan türleri arasında yer alıyor. Raporda hayvan türlerinin zarar görmemesi için belirtilen önlemler ise şaşırtıcı: “Yabanıl formların kendi kendilerine kaçarak uzaklaşmalarına olanak verilecektir.”

Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından yapılan incelemede sahada arkeolojik buluntulara da rastlandı. Bunun üzerine proje sahası buluntuların dışında kalacak şekilde yeniden düzenlendi. Buluntuların tespit edildiği alan 1. derece arkeolojik sit olarak belirlenirken, termik santral tümülüs olduğu belirlenen bu sit alanının yalnızca 100 metre ötesine inşa edilecek.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login