Çadırhöyük’te Kazılar Devam Ediyor

Yozgat’ın Sorgun ilçesinde bulunan Çadırhöyük’te kazı çalışmaları devam ediyor. 63 kişilik bir ekiple devam eden çalışmalar 1994 yılından itibaren sürüyor.

Kazı başkanlığını New Hampshire Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gregory M’Mahon’ın yaptığı kazılarda çıkan buluntuların tarihi Kalkolitik Çağ’dan Bizans Dönemi’ne kadar uzanıyor. Çadırhöyük kazılarının yaklaşık 25 yıl daha sürmesi bekleniyor.

Çadırhöyük’te en az 6-7 medeniyetin yaşamış olduğunu belirten M’Mahon AA’Ya yaptığı açıklamada, “Hitit İmparatorluğu’nun izlerinin Anadolu’nun birçok bölgesinde görülüyor. Buralar Boğazkale, Hattuşa’ya bağlıymış. Kazılarda onu da gün yüzüne çıkarmak istiyoruz çünkü genç Tunç Çağı’ndan Demir Çağı’na nasıl geçildiğini henüz bilmiyoruz. Bunun nasıl olduğunu yaptığımız açmalarda anlamaya, bulmaya çalışıyoruz.”

M’Mahon sözlerine şöyle devam etti, “”Açmalardaki sikkeler, üzerinde tarih bulunduğu için çok önemli. Geçen yıl açmalarda rastladığımız en önemli bulgu surlardır. Geçen yıl güney bölgesinde kalkolitik açmalar yapan ekibimiz ise 5 bin yıllık olduğunu tahmin ettiğimiz boğa heykelciği buldu. Dolayısıyla Burada rahatlıkla 5 bin yıllık bulgulara rastladık diyebiliriz. Güney açmalarında küp içinde bulduğumuz mezarlar ise buranın kutsal bir yer olduğunu gösteriyor.”

Çadırhöyük

Yozgat’ın Sorgun ilçesinde Peyniryemez köyünde bulunan Çadır Höyük’teki kalıntılar Kalkolitik Çağ’dan, Bizans Dönemi’ne kadar uzanır. Höyüğün yüksekliği yaklaşık 32 metredir. Doğu ile batıyı birleştiren ticaret yolu ve daha az kullanılan kuzey-güney yolu ve bu yollarin merkezinde olan Çadır Höyük, yeri bakımından oldukça önemli bir yerde bulunuyor. Çadır Höyük’te yaşam yaklaşık MÖ. 5000 yılından önce başladı.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login