Büyük Piramidin Mükemmel Hizasının Sırrı Çözülmüş Olabilir

Hafif oransız olmasına rağmen Gize’deki Büyük Piramit antik bir mühendislik harikası sayılıyor. Şimdi ise bir arkeolog, Mısırlıların bu anıtı nasıl dört ana yöne neredeyse mükemmel şekilde hizaladığını çözdü. Araştırmaya göre sonbahar ekinoksu kullanılmış olabilir.

Yaklaşık 4500 yıl önce inşa edilen Büyük Piramit. C: Mikhail Nekrasov/Shutterstock

Sonbahar ekinoksu, yaz ve kış gündönümlerinin tam arasında meydana gelir; bu sırada Dünya’nın eğimi sayesinde gündüzün ve gecenin uzunluğu neredeyse aynıdır.

Yaklaşık 4500 yıl önce, Mısır firavunu Khufu, Gize Piramidini yaptırdı ve bu piramit, Gize ovası üzerindeki üç piramidin en büyüğü (138 metre boyunda) ve antik yazarlar tarafından “dünya harikası” olarak değerlendiriliyor.

Anlaşılan o ki, piramidi inşa edenler, bir şekilde bu antik harikayı son derece hassas bir şekilde tasarlamışlardı.

(Keops Piramidi’nin Simetrik Olmadığı Ortaya Çıktı)

Gize Piramitleri üzerine araştırmalar yürüten mühendis Glen Dash, “Büyük Khufu Piramidinin ustaları, devasa anıtı ana yönlerle mükemmel bir uyum içinde hizalamışlardı.” diyor.

Gize’de yer alan Kefren Piramidi ve Dahshur’da yer alan Kızıl Piramit de yine mükemmel bir hizalamayla yapılmıştı. “Bu Üç piramidin de aynı şekilde bir hatası vardı. Ana yönlerden saat yönünün tersine doğru hafifçe dönüklerdi.”

Araştırmacılar bir yüzyılı aşkın bir süredir, antik Mısırlıların piramitleri ana yönlerle böyle bir doğrulukla nasıl hizalamış olabileceğine dair teoriler ortaya atıyor. Yeni araştırmada Dash, bu teknik için sonbahar ekinoksunun nasıl kullanılabileceğini anlatıyor.

Connecticut’daki gölgeler ve Gize

Dash, 22 Eylül 2016’da, yani sonbahar ekinoksu sırasında Connecticut’da yürüttüğü deneyde, ahşap bir platform üzerine bir çubuk yerleştirdi ve gün boyunca çubuğun gölgesinin yerini işaretledi.

“Ekinoks sırasında, gölgenin ucu düz bir çizgide ve neredeyse kusursuz bir şekilde doğu-batı yönünde uzanır bir şekilde duruyor.”

Küçük bir derecelik hata ise, hafifçe saat yönünün tersine doğru meyil ediyor. Tıpkı Büyük Piramit, Kefren Piramiti ve Kızıl Piramitte olduğu gibi. Sonbahar ekinoksunda Dünya’nın eğimi, gölgenin bu doğu-batı yönünde ilerlemesine izin veriyor.

(Keşfedilen Papirüste Mısır Piramitlerinin Nasıl Yapıldığı Ortaya Çıktı)

Deney Connecticut’ta gerçekleştirilmiş olsa da, teknik Giza’da da işe yaramalıydı. Tekniğin işe yaraması için eski Mısırlılar (ya da herhangi bir araştırmacı) ideal olarak açık Güneşli havaya ihtiyaç duyacaktı. Gize’deki günlerin çoğu zaten böyleydi.

Ara sıra ortaya çıkan bulutlar sorun yaratmazdı. Çubuk ahşap bir platforma veya Gize’de toprağa konabilirdi. Mısırlılar, yaz gündönümünden 91 gün sonra sonbahar ekinoksunun geleceğini hesaplamış olmalılardı.

C: Dash, JAEA (2018)

Antik Mısırlılar bu yöntemi mi kullandı?

Son yapılan deney, sonbahar ekinoksunun bu üç piramidin hizalanması için kullanılmış olabileceğini gösteriyor. Ancak, eski Mısırlıların bu tekniği kullanıp kullanmadığı bilinmiyor.

Son birkaç on yılda yapılan deneyler, Güneşin veya yıldızların piramitleri hizalamak için kullanılmış olabileceğini düşündürüyor.

Ancak ne yazık ki Antik Mısırlılar bu yapıları inşa etmek için hangi yöntemleri kullandıklarına dair günümüze ulaşan yazılı bir kanıt bırakmadılar. Antik Mısırlıların tapınakların veya piramitlerin herhangi birini nasıl hizaladıklarını gösteren teknik açıklamalar, mühendislik belgeleri veya mimari planlar bulunamadı. Aslında, piramitleri hizalamak için birden fazla yöntem kullanılmış bile olabilirler.

(Khafre Piramidi Sanılandan 1,5 Milyon Ton Daha Hafif Olabilir)

Ancak sonbahar ekinoksu yönteminin diğer yöntemlere göre bir avantajı var: kullanması çok daha kolay! Diğer yöntemler daha fazla aşama gerektiriyor ve daha karmaşık.

“Kavramsal olarak veya pratikte sonbahar ekinoks yönteminden daha basit olabilecek bir yöntemi hayal etmek zor.”


Live Science. 19 Şubat 2018.

Makale: Dash, G. Occam’s Egyptian razor: the equinox and the alignment of the pyramids. The Journal of Ancient Egyptian Architecture, 1.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login