Bulgaristan’daki Ünlü Ortaçağ Kalesinde Bizans Sikkeleri Keşfedildi

Bulgaristan’ın güneydoğusunda bulunan Rusocastro Ortaçağ kalesinde yapılan kazılarda daha önce bilinmeyen kale surları, 3 kale kulesi ve 14. yüzyıldan kalma Bizans sikkeleri bulundu.

Bulgaristan'daki Ünlü Ortaçağ Kalesinde Bizans Sikkeleri Keşfedildi

Rusocastro Kalesi, 1332’de gerçekleşen Rusocastro Savaşı ile bilinmekte. Bu savaş Bulgar İmparatorluğu’nun 14. yüzyıl sonlarında Osmanlılar tarafından işgal edilmeden önce kazandıkları son büyük zaferdir.

Aynı zamanda Rusocastro Savaşı, Balkanların hakimiyeti için 700 yıl boyunca birbiri ile savaş halinde olan Bulgarlar ve Bizanslıların da son büyük savaşıdır. Bu savaş, 14. yüzyılın sonlarında ve 15. yüzyılın başlarında, diğer faktörlerle birlikte Bizans ve Bulgaristan’ın Osmanlı tarafından ele geçirilmesiyle sona erdi.

1332 Rusocastro Savaşı sırasında, o zamanlar hala genç olan Bulgar Çar İvan İskender (1331-1371) şahsen birliklerini Bizans İmparatoru Andronicus III Palaeologus’un güçlerine karşı yönlendirdi. Sonuç olarak, İkinci Bulgar İmparatorluğu, Bizans’ı, güneybatı Karadeniz kıyısındaki zengin ortaçağ kentleri üzerindeki iddiasını geri çekmek zorunda bıraktı.

Bulgaristan'daki Ünlü Ortaçağ Kalesinde Bizans Sikkeleri Keşfedildi

Bugün Karadeniz kıyısında Kameno ili içerisinde kalan Rusocastro kalesinde, müze ekibi, Milen Nikolov ve Doreteya Gyurdzhhissa yönetiminde arkeologlar tarafından 2016 yılı yaz ayları boyunca çalışmalar yürütüldü.

Ağustos ayında ise kalede 14. yüzyıldan kalan Arnavut kaldırımlı bir yol ortaya çıkarıldı.

Çalışmalarda ayrıca Rusocastro kalesinde daha önceden bilinmeyen iki kale duvarı kalıntısı daha keşfedildi. Bu yeni bulunan kale 12. yüzyılın sonları ile 13. yüzyılın başlarına tarihlendiriliyor. ikinci kale surları ise 12. yüzyıl ile 15. yüzyıl arasına tarihlendiriliyor. Bu duvarların kentin ana kapısını koruyan iki kule arasında bulunduğu belirtilmekte.


Archaeology İn Bulgaria

Anadolu Üniversitesi'nde Arkeoloji bölümü okuduktan sonra İstanbul Üniversitesi'nde Tarih öncesi bölümünde yüksek lisans yaptı. Şimdi İstanbul Üniversitesi Tarih öncesi bölümünde doktora yapıyor. İletişim: bayramtolunay@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login