Bu Kadın Büyücülük Yaptığı Gerekçesiyle Öldürülmüş Olabilir

Sömürge Endonezya’sından bir kadının kafatası, köle tacirleri ya da büyücü olarak görülmesi nedeniyle yapılan keskin kuvvet travması taşıyor.

Kadının kafatasındaki yaralar hem dijital hem de ultraviyole ışık fotoğrafçılığı kullanılarak incelendi. C: Rizky Putri

Yeni bir araştırmaya göre, muhtemelen köleleştirilmiş bir kadın, bugün Endonezya’nın Papua eyaleti olan bölgede keskin bir silahla infaz edilmiş olabilir.

Analiz için sadece kurbanın kafatası mevcut, ancak kadının öldürüldüğünde 26 ila 42 yaşları arasında olduğu ortaya çıktı.

Kafatasının frontal, temporal ve oksipital kemiklerinde çok sayıda keskin cisim travması yaralanmaları tespit edildi. Ekip kafatasındaki yaralanmaları incelemek için dijital ve ultraviyole fotoğraflar kullandı.

(İlgili: Porto Riko’daki Aslan Resmini, Köleleştirilmiş Biri Çizmiş Olabilir)

Kadın, bilim insanlarının Endonezya’nın “sömürge dönemi” olarak adlandırdığı, 16. yüzyıl ile 20. yüzyılın ortaları arasında ülkenin Avrupalı güçler tarafından kontrol edildiği bir dönemde yaşamıştı. Kafatası 1935 yılında Endonezya’daki Airlangga Üniversitesi’nden bilim insanları tarafından Biak Adası’nda bulundu. Araştırmacılar, kafatasının üzerinde yıl ve Biak halkına atıfta bulunabilecek “Biak” kelimesinin yazılı olduğunu belirtiyor.

Sömürge döneminde Avrupalılar köle akınlarına çıkmış ve yerel halkı esir almışlardı. Bu dönemin büyük bir kısmında Endonezya’yı kontrol eden Hollandalılar yaygın bir köleleştirme uyguladı.

Çalışmanın başyazarı Airlangga Üniversitesi’nden adli antropolog Rizky Sugianto Putri, “Kadının bu baskınlar kapsamında öldürülmüş olması muhtemel ancak bu çalışmada analiz edilen kafatasının kabileler arası veya kabile içi savaş kurbanına mı ait olduğu yoksa köle olarak mı öldürüldüğünü ayırt etmek imkansız.” diyor.

“Ancak kafatasındaki infaz tarzı yaralar, bireyin diz çökmüş ya da oturmuş olduğunu ve kendini aktif olarak savunamadığını gösteriyor.”

Ekip, “mon” olarak bilinen kadın büyücülerin baskınlar sırasında çok arandığını söylüyor. Bu da bu kadının bir büyücü olup olamayacağı sorusunu gündeme getiriyor.

Katillerinin kimliği de belirsiz. “Onu kimin öldürdüğünü bilmiyoruz. Ancak, keskin cisim travması yaraları, sömürge döneminde Papua kabileleri tarafından yaygın olarak kullanılan bir silah olan parang ile uyumlu.”

Endonezya’da sömürge dönemine ait insan kalıntıları üzerinde çok az araştırma yapıldı. Putri, bu makalenin ve gelecekte yapılacak araştırmaların, insanların bu dönemde nasıl yaşayıp öldüklerine daha fazla ışık tutacağını umuyor.


Live Science. 23 Aralık 2023.

Makale: Putri, R. S., Koesbardiati, T., Murti, D. B., & Kinaston, R. L. (2023). Interpersonal violence in colonial era in Papua, Indonesia: A case study of trauma patterns of a Biak individual. International Journal of Osteoarchaeology.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Tarih bölümü mezunu. Antik Çağ Tarihinde yüksek lisans yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login