Arkeologlar, Sibirya’nın Novosibirsk bölgesinde, Bronz Çağı’na tarihlenen tıraş bıçağı buldular. Uzmanlar, 4000 yıl önce, her iki taraftan törpülenmiş bu bronz tabakanın sakal ve saç kesmek için kullanıldığına inanıyor.
Buluntuyla ilgili ilginç olan diğer bir kısım ise, erkeklerin kendi bireysel kimliklerini ortaya çıkarmak istercesine, bu tür tıraş bıçakların, bronz çağıyla birlikte popüler olmaya başlaması.
Sibirya Arkeoloji ve Etnografi Enstitüsü başı Vyacheslav Molodin, alanın bronz çağına tarihlenmesinin yıllar önceye dayandığı fakat bu tıraş bıçağının bu alanda bulunan ilk bronz obje olduğunu söyledi. Molodin sözlerine şöyle devam etti: “Bu oldukça ince ve iki taraftan keskinleştirilmiş bir bronz tabaka. Tıraş bıçağı ismi ise şu an için verilmiş bir taslak isim. Bunun sadece tıraş için kullanıldığını söylemek yanlış olur” dedi.
Aynı zamanda Novosibirsk bölgesinde nadir olan bir İskit mezarı höyüğü de bulunmuş. Mezardan ise bronz çanlar ve bazı at koşumu parçaları çıkmış.
Tıraş bıçakları, birçok bronz çağı kültüründe erkekler tarafından kullanılan ve genellikle bronzdan yapılan oval şeklindeki keskin kenarlı aletlerdir. Tıraşın geçmişi prehistorik zamanlara kadar gidiyor. Köpekbalığı kemiği, deniz kabukları, keskin çakmaktaşları kullanılan aletler arasında. Bronz Çağı’nda ise popüler olmaya başlıyor.
2008 yılında ortaya atılan bir teze göre traş bıçakları, o dönemde erkekler için bir statü sembolü olabilir. Büyüklükleri ve sayıları göre önemleri artmaktadır. Orta ve Geç Bronz Çağ’da ve Demir Çağı’nda tıraş bıçakları, hem özensiz mezarlarda hem de gösterişli mezarlarda görülür.
You must be logged in to post a comment Login