Bronz Çağ Evinde Oyuncak Domuzlar Ortaya Çıktı

Arkeologlar, Polonya’da Bronz Çağ’a ait bir evin içinde çocuk oyuncakları olabilecek domuz şeklinde figürinler buldu.

C: Grzegorz Momot/PAP

Figürinler, Polonya’nın güneyinde, Krakov’un yaklaşık 68 km güneydoğusundaki Maszkowice köyünde bulundu.

Figürinlerin bulunduğu yerleşim, yaklaşık 3.500 yıl öncesinden kalma, anıtsal taş duvarla çevrili bir yerleşmeydi. Burası, Avrupa’nın bu bölümünde türünün en eskisi olduğu için uzun zamandır araştırmacıların ilgisini çekiyor.

(Beşiktaş’ta 5.500 Yıllık İki Figürin Bulundu)

Yerleşimin içindeki evlerden birinin içinde araştırmacılar, domuzları temsil ediyor gibi görünen iki küçük kil figürin buldular.

Araştırmaya liderlik eden Jagiellonian Üniversitesi Arkeoloji Enstitüsü’nden Marcin S. Przybyła, “Bunlar, hayvanları temsil eden zoomorfik heykelciklerin bu türdeki ilk bulguları.” diyor.

C: Grzegorz Momot/PAP

Przybyła’ya göre, figürinlerin açıkça belli olan sırtları, onları bugünün yaban domuzlarına benzetiyordu ve bunlar kesinlikle domuzu temsil ediyordu. O zamanlar domuzlar günümüzdeki domuzlardan çok, yaban domuzlarına benziyordu.

Sadece birkaç santimetre uzunluğundaki figürinler domuz şeklindeydi ve burnu ve kulakları belirgindi. Pembemsi tonlara sahip yumuşak toprak rengi, bunların daha çok domuz gibi görünmelerini sağlıyordu.

(Çakmaktaşı Figürinler, Gerçek İnsanların İlk Tasvirleri Olabilir)

Bunlardan biri diğerinden daha koyuydu. Bu da kil şekillerini oluşturduktan sonra sertleştirmek için kullanılan fırınlama işlemindeki kazara bir farklılıktan kaynaklanıyor olabilirdi.

Przybyła, aynı evin içinde bulunmalarına rağmen, figürinlerin biraz farklı olan üslupları, iki farklı kişi tarafından yapıldığının bir işareti olabileceğini öne sürüyor.

C: Grzegorz Momot/PAP

Kil domuzların işlevi belirsiz, ancak araştırmacılar genellikle bu tür buluntuları çocuk oyuncakları veya bir kültte kullanılan nesneler veya her ikisi olarak değerlendiriyor. Çünkü bazı öğeler her iki amaca da hizmet etmiş olabilirdi.

Nesneler, zamanın insanları için özel bir öneme sahip bir hikayeyi anlatmak için de kullanılmış olabilirdi. Buna benzer daha modern bir örnekte, bazı aileler Noel’den önce ortaya çıkardığı ahşap veya diğer malzemelerden yapılmış Doğum Sahnesi figürlerini kullanıyor.


The First News. 18 Ağustos 2020.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login