Bodrum’daki Antik Kent Satılığa Çıkarıldı

Bodrum’daki Pedasa Antik Kenti’nin bir bölümünü de içine alan 170 dönümlük arazi 35 milyon TL’ye satışa çıkarıldı.

C: Bodrum Belediyesi

Muğla’nın Bodrum ilçesinde Pedasa Antik Kenti’nin bir bölümünü de içine alan 170 dönümlük arazinin hissedarları tarafından 35 milyona satışa çıkarıldığı bildirildi.

Leleg Medeniyeti’nin 3.000 yıllık yerleşim yeri olan, içerisinde önemli arkeolojik kalıntıların yer aldığı antik kentteki arazi, bir emlak portalında satışa sunuldu.

Yayınlanan ilanda yer alan arazi ile ilgili tanıtım metninde şu ifadeler kullanıldı: “Bodrum Konacık Pedasa’da 170 dönüm içinde kagir ev var. İçi temiz, oturmaya uygun, evin güneş enerjisi var. Zeytinli tarla olarak geçiyor. 1. Derece sit alanı.”

(Sardes’te Sıradışı Dekorasyonu Olan Bir Ev Ortaya Çıktı)

Athena Tapınağı başta olmak üzere, karakol binası, sur duvarları, nekropol ve yerleşim yerlerine ait tarihi yapı kalıntılarının bulunduğu Pedasa Antik Kenti’nde 13 yıldır aralıklarla kazı çalışmaları yapılıyor. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı ve Pedasa Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler öncülüğünde, öğretim görevlileri ve öğrencilerden oluşan 20 kişilik ekiple geçen yıl da bölgede kazı yapılmıştı.

Pedasa Antik Kenti

Homeros’un aktardığına göre Troya Savaşı sırasında Karyalılar ile birlikte Troya yandaşı olan Leleg halkı, Troya’nın güneyinde Pedasos şehrinde yaşarken, Troya savaşı sonrasında güneye inerek Karya Bölgesi’nde Halikarnassos civarına yerleşmişlerdi. Antik belgelerde Troya savaşı sırasında ve sonrasında Karlarla birlikte anılan Lelegler, Karya Bölgesi’nde, bugünkü Bodrum Yarımadası’nda sekiz kent kurmuştu. Kurulan bu şehirlerin en önemlilerinden biri de Pedasa’ydı. “ Pedasesliler Halikarnassos’un ötesinde kıyıdan içeride oturuyorlardı ” diyen Herodotos Pedasa’nın lokalizasyonu için en önemli bilgiyi veriyor. Çünkü Halikarnassos üzerindeki tek kent Pedasa. Bu görüş 2008 yılında Tapınak terasında bulunan bir yazıtla kesinlik kazandı.

Yerleşim merkezindeki surla çevrili akropol ile onun nekropol alanları, tarım terasları ve çiftlik evleri ile Pedasa ve onun territoriumunda bir Leleg kentini oluşturan tüm unsurlar mevcut. Pedasa’da bugüne dek sürdürülen kazı ve araştırmalar, MÖ geç 2. bin yıldan itibaren başlayan ve Bizans dönemi sonlarına (MÖ 13. yüzyıl) kadar uzanan bir sürece ait kalıntı ve buluntuları gün ışığına çıkardı.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login