Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki bilinen en eski köy, Abu Dabi’deki arkeologlar tarafından keşfedildi. Uzmanlar köyün 8000 yıl öncesine tarihlendiğini söylüyor.
Maravah adasında Kültür ve Turizm Bakanlığı arkeologları tarafından yürütülen arkeolojik kazılarda, ülkede keşfedilen en eski köyü ortaya çıkardı.
Radyokarbon testlerine göre, bulunan yapılar yaklaşık 8.000 yıl öncesine, yani Neolitik dönem olarak bilinen döneme tarihleniyor.
Yetkililer, bölgede ortaya çıkarılan evlerin oldukça iyi korunmuş olduğunu ve evlerin birkaç yüz yıl boyunca kullanılmış olduğuna inandıklarını söylüyor.
(Abu Dabi’de Çok İyi Korunmuş 7500 Yıllık Ev Bulundu)
Oraya çıkarılan evler, hayvanların barınması ve yiyeceklerin hazırlanması için birkaç oda ve açık alandan oluşuyor.
Uzmanlar, köyde, tasarım ve inşa tekniğinde dikkat çekici benzerlikler bulunan 10 ev bulunduğunu açıkladı.
Şimdi arkeologlar, yaklaşık 8000 yıl önce köyün nasıl göründüğünü anlamak için, köyü dijital olarak yeniden yaratmaya çalışıyorlar.
Uzmanlar, bu döneme tarihlenen bulguların Birleşik Arap Emirliklerin’nin başka yerlerinde daha önce keşfedilmiş olmasına rağmen, şimdiye kadar hiçbir mimari kalıntının bulunmadığına dikkat çekiyor.
Araştırmacılar, o dönemde Birleşik Arap Emirlikleri sakinlerinin yalnızca koyun ve keçileriyle birlikte hareket eden göçebe insanlar olduğunu varsayıyordu. Ancak Maravah’daki keşifler bunun aksini gösteriyor.
Uzmanlar, bu adada insanların bir yere yerleşmeye ve kalıcı yapılar inşa etmeye başladığına dair kanıtların olduğuna inanıyorlar.
(Arabistan’da 85.000 Yıllık Ayak İzleri Afrika’dan İlk Çıkışı Gösteriyor)
Ortadoğu’nun başka bir yerinde, insanların yerleşik hayata geçtiği bu süreç tarımın gelişmesiyle ilişkiliydi. Maravah’da ise tamamen yeni bir sürecin köyün inşasına yol açtığına inanılıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Müdürü Mohamed Khalifa Al Mubarak, arkeologlardan oluşan ekibin yeni bulgular ortay çıkardığını söylüyor.
“Arkeologların çalışmaları, emirliğin tarihine derinlemesine bakmamıza izin veriyor, Abu Dabi Emirliği’nin bilinen en eski sakinlerinin ilginç ve sıradışı bir hikayesini bir araya getiriyor.”
Al Mubarak, heyecan verici keşiflerin, Abu Dabi’nin erken yıllarını sergilemeye ve ülkenin ne kadar eskiye gittiğini görerek ülkenin gelişimini doğru bir şekilde haritalandırmaya yardımcı olduğunu belirtiyor.
“Bu arkeolojik kazılara yatırım yapmaya devam ederken, atalarımızı ve topraklarımızı daha fazla anlayacağız ve bu bulguları dünyayla paylaşacağız.”
Uzmanlar Maravah’da, ekin yetiştirmek yerine Arap Körfezinin bol kaynaklara sahip olduğuna inanıyor. Bu da insanları tek bir yere yerleşmeye ve yaşamaya ikna etmişti.
(Arabistan’da 8000 Yıllık Tasmalı Köpek Resimleri Bulundu)
Arkeologlara göre, bu eski insanlar, denizin bu bölgeye özgü zengin bir gıda ve ekonomik fırsat sağladığını fark etmişlerdi.
Uzmanlar, Maravah’ın eski sakinlerinin, Körfez’in komşularına bağlanan eski bir “otoban” olduğunu fark ettiklerini ileri sürüyor. Bunu takiben, ticaret ve iş yapmak için sofistike “nakliye teknolojisi” geliştirmişlerdi.
Maravah’da bulunan ve şimdi Louvre Abu Dabi’de sergilenen bir pişmiş toprak kap, şimdiye kadar Birleşik Arap Emirlikleri’nde bulunan tam bir ithal ticaret çömleğinin ilk örneği olarak kabul ediliyor.
Jasmine Al Kuttab. Khaleej Times. 26 Haziran 2018.
You must be logged in to post a comment Login