Bilinen En Eski Penis Oyması Moğolistan’da Bulundu

Moğolistan’daki Khangai Dağları’nda bulunan 42.000 yıllık bir takı, şimdiye kadar bilinen en eski penis oyması olabilir.

Arkeologlar, etnograflar ve tarihçilerden oluşan uluslararası bir ekip, oyma fallusun bilinen en eski örneği olabilecek bir takı buldu.

2016 yılında, Moğolistan’ın kuzeyindeki Khangai Dağları’ndaki bir kazı alanında çalışan arkeologlar, bir insan tarafından oyulmuş yaklaşık dört santimetre uzunluğunda bir taş ortaya çıkardılar.

Bu yeni çalışmada araştırma ekibi, başlangıçta basitçe T21 olarak adlandırılan taşa daha yakından baktı. Çevresindeki malzemenin tarihlenmesi, taşın yaklaşık 42.400 ila 41.900 yıl öncesine ait olduğunu ve Üst Paleolitik çağda yapıldığını gösteriyor.

(İlgili: Orta Çağ Kulesinde Penis Şeklinde Bileme Taşı Bulundu)

Yeni araştırma ekibinin dikkatini çeken iki yivdi; bunlardan biri taşın orta kısmını sararken, diğeri uzunluğu boyunca yukarıdan aşağıya doğru ilerliyor.

Araştırmacılar, bu yivlerin insan penisine benzemesi için taşa oyulduğundan şüpheleniyorlar. Ayrıca, orta bölümdeki yivin penis başını temsil etmesi amaçlanırken, yukarıdan aşağıya doğru olan yivin üretral açıklığın görünümünü kopyalamasının amaçlandığını öne sürüyorlar.

Araştırmacılar, taşın arka yüzünün oldukça parlak olduğunu ve yumuşak bir malzemeye çok fazla sürtündüğünü gösteriyor. Taş boyuna asıldığı ve kolye olarak kullanıldığı için yumuşak malzemenin muhtemelen insan derisi olduğunu öne sürüyorlar.

Araştırmacılar tarafından ortaya konan sonuçlar, alandaki diğer kişilerin yorumlarıyla sonuçlandı ve birçoğu, taşın bilinmeyen bir amaç için kullanılan bir alet olabileceğini belirtti.

Ayrıca orta kısımdaki yivin, boyuna asılmak üzere bir ipin bağlanması amacıyla yapılmış olabileceği belirtildi.

Yine de, eğer bu takı en nihayetinde arkeoloji ve tarih topluluğu tarafından bir penis tasviri olarak kabul edilirse, bugüne kadar bilinen en eski oyma fallus örneğini temsil ediyor olacak.

Mevcut kanıtlar, bu örneğin kabaca yarısı yaşında – yaklaşık 28.000 yıl önce oyulmuş ve Almanya’da bulunan bir taş.


Makale: Rigaud, S., Rybin, E.P., Khatsenovich, A.M. et al. 2023. Symbolic innovation at the onset of the Upper Paleolithic in Eurasia shown by the personal ornaments from Tolbor-21 (Mongolia).Sci Rep 13, 9545. https://doi.org/10.1038/s41598-023-36140-1

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login