Bergama’ya Kurulacak Termik Santral Antik Kente Zarar Verebilir

İzmir Bergama’da kurulması planlanan termik santral antik kente zarar verebilir. Bergama Akropolünün oldukça yakınında kurulacak olan termik santral, telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabilir.

Bergama’ya Kurulacak Termik Santral Antik Kente Zarar Verebilir

Pergamon Akropolü’nün hemen arkasında, Ege Yıldızı Doğalgaz ve Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan Termik Enerji Santrali Kül Düzenli Depolama Tesisi belediye başkanı da dahil olmak üzere herkesin tepkisini çekiyor.

Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı, 2014 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alındı. Helenistik, Roma, Doğu Roma ve Osmanlı Dönemlerine ait katmanları içerisinde barındıran Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı, Pergamon, Kibele Kutsal Alanı, İlyas Tepe, Yığma Tepe, İkili, Tavşan Tepe, X Tepe, A Tepe ve Maltepe Tümülüsleri olmak üzere dokuz bileşenden oluşmakta.

Kale Dağı’nın tepesindeki antik Pergamon yerleşimi anıtsal mimarisiyle Helenistik dönem şehir planlamacılığının en iyi örneğini temsil etmekte. Athena Tapınağı, Trajan Tapınağı, Helenistik dönemin en dik tiyatro yapısı, kütüphane, Heroon, Zeus Sunağı, Dionysos Tapınağı, agora ve gymnasion yapıları bu dönem mimarisinin en seçkin örneklerinden.

Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç konu hakkında, “Binlerce insanın yaşamını hiçe sayıp bunları kendine yapma hakkı gören insanlara karşı mücadele vereceğiz” dedi.

Gönenç, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Bergama’ya yapılacak termal santrale UNESCO’nun da karşı çıkabileceğini ifade ederek “Çevre Bakanlığı’nın sayfasına girdiğinizde, ‘santralin kurulduğu bölgelerde asit yağmurunun yalnızca canlılar için değil, taş yapıtlar ve eski sanat eserleri için de önemli bir tehlike oluşturmaktadır’ ibaresi yer alıyor. Her şeyin bu kadar açıkça ifade edildiği bir ortamda olumlu sonuçlardan bahsetmek çok zor” dedi.

Termik santral için seçilen yerin Akropol’ün hemen arkasında Kentsel sulama barajına 600 metre mesafede olduğunu belirten Gönenç, “Burada depolama yapılması tarım alanlarının ve doğanın dengesini altüst edecek. 37 bin dekarlık tarım alanının sulandığı bir baraja sızıntı suların karışması kaçınılmaz olacak. Bu sadece Bergama’yı değil, tüm herkesi ilgilendiren bir durumdur. Sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login