Batman merkeze bağlı Çayüstü köyünde, yaklaşık yüz yıldır ‘Abuzer Gaffari Türbesi’ olarak bilinen ve adaklar adanan yapıda kalıntı bulunamadı.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü envanterindeki türbenin boş çıkması köy sakinlerine şaşkınlık yaşattı.
Çayüstü köyünde bulunan Serkevir Vadisi’nde, sahabe olduğu belirtilen Abuzer Gaffari’nin türbesinin, Ilısu Barajı projesinde su altında kalacağından dolayı köy sakinlerce taşınması için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne başvuruda bulunuldu.
(Bilecik’te Bulunan Şamanik Osmanlı Türbesi Hakkında Her Şey)
Türbenin taşınması için iki gün süren kazı çalışmasında kalıntı bulunmaması şaşkınlık yarattı.
Çayüstü Köyü Muhtarı Mesut Ekinci, köylülerin bu duruma inanmak istemediğini söylüyor.
(2019 Türkiye’sinden 7 Talihsiz Arkeoloji Olayı)
Muhtar Ekinci, 100 yıldır bu türbenin ziyaret edildiğini ifade ederek, “Batman’ın hemen hemen tüm köylerinden baharın başlangıcıyla birlikte ziyaret için köylüler türbeye gelip, yüzlerce kurban keserlerdi. O şenlikler görülmeye değerdi. Köylüler Dicle kıyısındaki bu ziyaretin etrafını kutsal görürlerdi. Herkes hoşgörü içinde ibadetini yapar, ayrılırdı.” dedi.
Köylülerin bir süre önce kendisine türbenin daha yüksek yere çıkarılması istemiyle müracaat ettiğini belirten muhtar şöyle konuştu:
“Bunun üzerine Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne türbenin taşınması için başvuruda bulunduk. Başvurumuzun kabul edilmesinin ardından jandarma gözetiminde yedi kişilik arkeologların da içinde bulunduğu bir ekip, türbede kazı çalışması başlattı. İki gün süren kazılarda, mezarlık alanda hiçbir bulguya rastlanılmayınca biz de adeta donup kaldık. Köylüler bu duruma inanmak istemiyor. Mezarın yeri başka yerdedir diye neredeyse bu kazı çalışmalarını devam ettirmek isteyenler oldu.”
Köy sakinlerinden Süleyman Ekinci (80), ‘Abuzer Gaffari Türbesi’nde her yıl yüzlerce adak adandığını belirterek, kazılarda kalıntı bulunmamasıyla şaşkınlık yaşadıklarını söyledi. Ekinci, “Büyüklerimiz buranın ziyaret olduğunu söylerlerdi. Dua ederdik, kurban keserdik. Ne diyeceğimizi bilemiyoruz” diye konuştu.
Söz konusu türbe, Batman İli Kültür Envanteri’nde şöyle geçiyor:
“Türbe kuzey güney yönünde uzanıp iki bölümlü olarak inşa edilmiştir. Kuzeydeki bölüm mescit olarak kullanılmaktadır. Girişi kuzeyde bulunan mescidin, güney duvarında mihrap nişi bulunmaktadır. Güneyde yer alan bölümde ise bir adet mezar yapısı bulunmaktadır. Türbenin boyutları ortalama 6.00×4.00 m boyutlarında kareye yakın dikdörtgen planlıdır. Yapının içi beton ile sıvanmıştır. Yapımında kesme taş, moloz taş kullanılan yapının üst örtüsü tamamen yıkılmıştır. Türbenin hemen doğusunda ise iki adet eski mezar tespit edilmiştir. Duvarların üstünde kurban edilen hayvanların boynuzları bulunmaktadır. Bu da alanın aynı zamanda adak adayan insanların uğrak noktası olduğunu göstermektedir.”
DHA
Stonehenge, İlk Çiftçi Toplulukları Birleştirmek İçin Yapılmış Olabilir
1453’te Ölen Son Bizans İmparatoru’nun Nadir Portresi Bulundu
2.700 Yıllık Assur Başkenti Horsabad’ta Yeni Keşifler Yapıldı
Göbeklitepe Aslında Ne Anlatıyor? Kimler, Neden, Nasıl Yaptı?
Afyon’da Homo erectus ve Neandertal İzleri: Yavuz Aydın Röportajı
You must be logged in to post a comment Login