Bartın’da Roma dönemi Kuşkayası Yol Anıtı’nın devamındaki kayaları dinamitlerle patlatarak define arayan astsubay ve uzman çavuş yakalandı.
Bartın’da Roma dönemine ait Kuşkayası Yol Anıtı’nın devamındaki kayaları dinamitle patlatarak define ararken suçüstü yakalanan dört kişi, çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı.
Amasra İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, Roma İmparatoru Tiberius Germanicus Claudius döneminde yaptırılan ve Anadolu’da benzeri bulunmayan anıtın oyularak kaçak kazı yapıldığı ihbarı üzerine Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde operasyon düzenledi.
(İlgili: Afyon’da Kaçak Kazı Yaparken Yakalanan Kişi Profesör Çıktı)
Operasyonda, Amasra Sahil Güvenlik Grup Komutanlığında görevli bir başçavuş, bir uzman Çavuş, Amasra Türkiye Taşkömürü Kurumunda görevli iki kişi, kaçak kazı yaparken suçüstü yakalandı.
Jandarmadaki işlemlerin ardından adliyeye sevk edilen dört zanlı, çıkarıldıkları nöbetçi hakimlikçe tutuklandı ve cezaevine gönderildi.
Kazı yapılan alanda bulunan jeneratör, dedektör, matkap, elektrikli fünye, merdiven, balyoz, çekiç ve kürek ile bir tabancaya el konuldu.
Kuşkayası Yol Anıtı
Amasra-Bartın karayolu üzerinde, Amasra’ya 4 kilometre uzaklıktaki anıt, Gaius Julius Aguilla tarafından Roma İmparatoru Tiberius Germanicus Claudius adına MS 41–54 yılları arasında yaptırıldı. Gaius Julius Aguilla, Roma İmparatoru T. Germanious Claudius zamanında Doğu Eyaletleri İnşa Ordusu Komutanlığı yaptıktan sonra yaşam boyu Bitinya -Pontus Valiliğine atanmıştı.
Anadolu’da tek olduğu bilinen anıt, kayalara oyulmuş insan figürlü başsız bir heykel, hakimiyeti sembolize eden bir Roma kartal figürü, iki kitabeden oluşuyor. Kitabelerde “Devletlerarası barış ve dostluk adına ve İmparator Germanicus’un hakimiyeti anısına, Gaius Julıus Aquila dağı yardı ve bu dinlenme yerini kendi özel ödeneği ile yaptırdı.” yazıyor.
Aradan geçen binlerce yılda oldukça aşınmış halde günümüze kadar ulaşan ve eni 5 metreyi bulan Roma yolunun son izleri bu anıtın önünde görülebiliyor. Kalıntılardan anlaşıldığına göre, anıtın yapıldığı zaman yanında muhtemelen bir Anıtsal Çeşme (Nymphaion) de vardı.
Keçi-Balık Petroglifi, Oğlak Burcunun Mısır’daki Kökenini Gösteriyor
Gladyatör Hayranları, Antik Dünyanın Futbol Fanatikleri miydi?
Gladyatör II Filmindeki ‘Deniz Savaşı’ Gerçekten Yaşandı mı?
Afyon’daki Aslankaya Anıtı’nın 2.600 Yıllık Yazıtı Nihayet Çözüldü
Karabük’te Süleyman Peygamberi Tasvir Eden Kolye Ucu Bulundu
You must be logged in to post a comment Login