Balıkesir’de, Antandros Antik Kenti Yakınlarında Mezarlar Bulundu

Balıkesir’in Edremit ilçesindeki Antandros Antik Kenti yakınlarında sürdürülen bir inşaatın temel kazısında antik mezarlar ortaya çıktı.

Balıkesir’de, Altınoluk Mahallesi, Antandros Caddesi’nde iş makineleriyle yapılan temel kazısı sırada, yüzeyin 2,5 metre altında mezarlara rastlandı.

İnşaat alanına gelen Balıkesir Müze Müdürü Aytekin Yılmaz ve arkeologlar, bölgede incelemeler yaptı.

İncelemelerin ardından Ege Üniversitesi’nden Antandros Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Gürcan Polat gözetiminde kazı çalışmaları başlatıldı.

(Balıkesir’de 2.200 Yıllık Kararname Bulundu)

MÖ 3. ila 5. yüzyıllara ait pithos, lahit, çatı kiremit ve kremasyon mezarların bulunduğu alan, jandarma tarafından tam zamanlı koruma altına alındı.

Prof. Dr. Gürcan Polat, Antandros’taki kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan mezarların MÖ 1. yüzyıldan MS 8. yüzyılın başlarına kadar tarihlendiği belirtti.

Antandros Antik Kenti’nde 2000 yılında yüzey araştırması ile başlayıp, 2021 de dahil olmak üzere arkeolojik kazılar sürüyor. Bu kazı çalışmaları genelde iki farklı alanda devam ediyor. Bunlardan bir tanesi yerleşim alanı, diğeri ise nekropolis. Nekropolis, Antandros’un antik yerleşim alanının batısında yer alıyor ve denize paralel olarak uzanıyor.

İnşaat temelinin olduğu alanda arkeolojik çalışmalar yapıldığını belirten Polat, “Biz bugüne kadar nekropolis çalışmalarında 549 tane mezar açığa çıkardık ve bugünkü Melis Sitesi’nin sonuna kadar devam ettiğine ilişkin elimizde veriler vardı ama bugün bu inşaat alanında ortaya çıkartılan mezarlar, Antandros nekropolisinin en azından 150 metre daha batıya devam ettiğini kanıtlıyor.” diyor.

“İnşaat alanındaki mezarlar, antik kentin nekropolis alanının, yani mezarlığın bizim bilgilerimiz dahilinden 150 metre daha batıya devam ettiğini göstermesi açısından önemli. Aynı zamanda antik dönemde Antandros’u tarihi adı Gargara olan Çanakkale’nin Küçükkuyu beldesine bağlayan yolun, bu alandan geçtiğinin önemli bir kanıtı. Buradaki çalışmalarda da milattan önce 3-4 ve 5. yüzyıllara ait mezarlar bulunmaya başlandı. Temel alanında pithos, lahit, çatı kiremit mezar, urne yani kremasyon, yakarak gömü mezarlar var. Yetişkin mezarları da var ama daha yoğunlukta çocuk mezarı var. Buluntuların büyük bir çoğunluğunun çocuk mezarı olması ilginç.”

Polat, kazı çalışmaları sonrasında buluntuların tekrar değerlendirileceğini söyledi.

Antandros Antik Kenti

Antandros Antik Kenti, Edremit’in Altınoluk Mahallesi’ne 2 km uzaklıkta yer alan önemli bir Troas kenti. Mysia ile Troas arasında uzanan yolu kontrol eden stratejik bir konumda yer alan kentin kuruluşu, bazı antik yazarlara göre Troya Savaşı’nın öncesine kadar uzanıyor. MÖ 10. yüzyılda kurulduğu düşünülen antik kentin adı, Atina ile Sparta arasında MÖ 431 yılında başlayan ve MÖ 404 yılında sona eren Peloponnesos Savaşları’nda sıkça geçiyor. 

Dünyanın ilk güzellik yarışmasına ev sahipliği yaptığı düşünülen ve Roma şehrinin efsanevi kurucusu Aeneas’ın gemilerini inşa ettiği Antandros Antik Kenti mozaikleriyle ünlü. MÖ 7-2. yüzyıllar arasında kullanıldığı anlaşılan nekropolde, lahit mezarların yanı sıra kremasyon (ölü yakma) ve direk toprağa gömü şeklinde birçok gömü yapıldığı görülüyor. Bu mezarlardan çıkarılan mezar hediyeleri, Balıkesir Müzesi’nde sergileniyor. MS 1. yüzyıla tarihlenen ve duvarlarında fresk bulunan, taban döşemeleri mozaikli bir zengin evi de buluntular arasında.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login