Babun Sesleri Erken İnsan Sesleri Hakkında İpucu Verebilir

Araştırmacılar, Gine babunları tarafından çıkarılan seslerin, insanların çıkardığı ünlü harflere benzediğini söylüyor.

Araştırmacılar, babunların insanların çıkardığı gibi ünlü harfler çıkarabildiğini söylüyor, bu durum insan dilinin evrimini daha iyi anlamamızı sağlayabilir. F: Ariel Schalit/Associated Press

İnsan dilinin kökeninin 25 milyon yıl öncesine kadar gittiğini iddia eden yeni bir araştırmaya göre, babunların hırıltıları ve çiftleşme sesleri insan dili hakkında fikir verebilir.

Plos One dergisinde yayımlanan, Alabama ve Fransa’daki altı üniversitede çalışan bilim insanlarınca gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, Gine babunlarının çıkardığı çeşitli seslerin bazılarında insanların kullandığı ünlü seslere rastlanıyor.

Grenoble Üniversitesi’nden Dr. Louis-Jean Boe’nun başkanlık ettiği yazarlar, 1335 babunun sesinin akustiğini ve hayvanların dil anatomisini inceledi.

Bu araştırma, dilin kısa gırtlaklı insansıların ortaya çıkmasından sonra oluştuğu teorisine dair şüphe uyandırıyor.

Araştırmacılar, yaptıkları araştırmanın insanların ses sisteminin Gine babunu gibi ortak atalarımızda var olan becerilerden kaynaklandığını savunduğunu belirtiyor.

Ayrıca babunların dillerinde insanlarınkine benzeyen kaslar buldular. Bu kaslar ünlü sesleri çıkarabilmemizi sağlayan temel şey.

Araştırmacılar, “Dil, insanlar ve diğer canlılar arasındaki temel farkı oluşturuyor, fakat konuşma kabiliyetimizin kökeni bilim dünyasının en büyük sırlarından biri olmaya devam ediyor. Bu araştırma, modern Homo sapiens’in dil ve konuşma becerisinin aniden ve tesadüfen ortaya çıktığı hipotezini desteklemiyor. Araştırma, konuştuğumuz dilin 25 milyon yıl kadar önce son ortak atamızda bulunan antik söyleyiş becerilerinden evrimleştiğini söylüyor.” diyor.

Yazarlar, bulguların insanların kullandığı ünlü harfler ile babunların cinsel ilişki ya da tehlike gibi şeyleri haber vermek için kullandığı sesler arasında az da olsa bir paralellik ortaya koyduğunu belirtiyor.

Denklemin sadece bir kısmı

Maymunlar üzerinde yapılan ve geçtiğimiz yıl yayınlanan benzer bir araştırmada da insan dilinin kökeniyle bağlantılı olduğunu gösteren beş ünlü harf tespit edilmişti.

Hollanda’daki Max Planck Institute for Psycholinguistics’den Profesör Scott Moisik, bulguların diğer araştırmalarla ve hayvanat bahçelerindeki primatların online videolarını dinleyerek edindiği kendi tecrübeleriyle örtüştüğünü söyledi.

Moisik, “YouTube’da sesi “oh Long Johnson” diyormuş gibi çıkan bir kedinin ya da kendisine “Seni seviyorum” dendikten sonra çok güzel bir şekilde taklit eden köpeğin videolarını görmek beni konuşma becerilerimizin 25 milyon yıldan daha eskiye dayandığına inandırıyor.” diyor.

Moisik ve meslektaşı Dan Dediu, ünlü harflerin denklemin bir parçası olduğunu ve ünsüz harflerle ilgili daha fazla araştırma yapılması gerektiğini belirtiyor.

İnsanlar Diğer Primatlara Göre Daha Az ve Daha Verimli Uyuyor

İnsan Konuşmasının Evrimine Işık Tutan Orangutan Tilda


CBC News. 12 Ocak 2017.

Makale: Boë, L. J., Berthommier, F., Legou, T., Captier, G., Kemp, C., Sawallis, T. R., … & Fagot, J. (2017). Evidence of a Vocalic Proto-System in the Baboon (Papio papio) Suggests Pre-Hominin Speech Precursors. PloS one, 12(1), e0169321.

Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dili Edebiyatı mezunu. Arkeoloji alanında yüksek lisans yapmak istiyor.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply