Babil Tabletinde Bir Hayalet Çizimi Keşfedildi

3.500 yıllık bir Babil tabletinde, bir sevgili tarafından öbür dünyaya götürülen yalnız sakallı bir hayalet tespit edildi: “Arkana bakma!”

Babil kil tabletinde bir sevgili tarafından sonsuz mutluluğa götürülen yalnız bir hayalet. C: The British Museum

Ana hatları soluk, sadece belli bir açıyla görülebiliyor; British Museum’un karanlık kasalarında dünyanın en eski hayalet çizimi keşfedildi.

Bu tablet, bir hayalet uzmanının, onları canlıların dünyasına geri getiren belirli bir rahatsızlığı ele alarak istenmeyen hayaletlerden kurtulma rehberinin bir parçası. Tablette, bir refakatçiye umutsuzca ihtiyaç duyan bir hayalet betimlenmiş. Adam, kolları uzanmış, bilekleri kadın tarafından tutulan bir iple bağlanmış olarak yürürken gösterilirken, tabletteki metin onları mutlu bir şekilde yeraltı dünyasına gönderecek bir ritüeli detaylandırıyor.

British Museum’daki Orta Doğu bölümünün küratörü Dr. Irving Finkel, eski dönemlerden kalma kesinlikle muhteşem bu nesnenin şimdiye kadar gözden kaçtığını söylüyor.

“Belli ki bu bir erkek hayalet ve perişan durumda. Evin etrafında dolaşan uzun, ince, sakallı bir hayaletin insanların sinirlerini bozduğunu hayal edebilirsiniz. Son tahlil, bu hayaletin ihtiyacı olan şeyin bir sevgili olduğuydu.”

(Asur Tabletinde Çatal Dilli Şeytan Çizimi Bulundu)

“Daha önce ne olduğunu bilemezsiniz fakat hayal edebilirsiniz. ‘Aman Tanrım, Henry Amca geri döndü.’ Belki Henry Amca üç karısını kaybetmişti. Herkesin bildiği bir şey, yaşlı adamdan kurtulmanın yolunun onu evlendirmek olduğuydu. Bunu hayal etmek gerçek dışı değil. Oldukça açık bir mesaj var. Burada çok kaliteli yazılar ve kusursuz bir teknik ressamlık var.”

“Birinin onlara yatak arkadaşı vererek bir hayaletten kurtulabileceğini düşünmesi oldukça komik.”

Eski Ortadoğu’da kullanılan bir yazı sistemi olan çivi yazısı konusunda bir dünya otoritesi olan Finkel, tabletin daha önce yanlış bir şekilde deşifre edildiğini fark etti. Hayalet yalnızca yukarıdan ve bir ışık altında bakıldığında görülebildiğinden çizim gözden kaçmıştı. 19. yüzyılda müze tarafından satın alınmasından bu yana unutulan tablet, bir daha sergilenmedi bile.

Finkel, “Muhtemelen ikinci kez düşünmezsiniz çünkü çizimlerin olduğu alan hiç yazı yokmuş gibi görünüyor. Ama onu inceleyip bir lambanın altına tuttuğunuzda, o figürler zaman içinde en ürkütücü şekilde üzerinize sıçrarlar. Bu bir Guinness Rekorlar Kitabı konusu, çünkü daha eski bir hayaletin çizimi bilinmiyor.” diyor.

Tabletin yarısı kayıp ve bir kişinin eline sığacak kadar küçük, arka yüzünde “bir kişiyi yakalayıp onu takip eden ve çözülemeyen” bir hayaletle başa çıkma talimatlarını içeren kapsamlı bir metin var.

“Ritüel, bir erkek ve bir kadın figürleri yapmayı içerir: Adamı günlük kıyafetle giydirir ve onu seyahat malzemeleri ile donatırsınız. Kadını dört kırmızı giysiye sararsınız ve onu mor bir bezle giydirirsiniz. Ona altın bir broş verirsiniz. Onu tamamen yatak, sandalye, mat ve havlu ile donatırsınız; ona bir tarak ve bir matara verirsiniz.”

“Gün doğarken Güneş’e doğru ayin düzenlemelerini yaparsınız ve iki akik bira kabı hazırlarsınız. Özel bir kap yerleştirirsiniz ve ardıç buhurdanlığı kurarsınız. Perdeleri çekersiniz. Figürleri ekipmanlarıyla birlikte yerleştirirsiniz… ve şöyle dersiniz, Şamaş (güneş tanrısı ve geceleyin yeraltı dünyasının hakimi)”

Metin bir uyarı ile bitiyor: “Arkana bakma!”

Finkel, tabletin bir şeytan çıkarıcının evinde veya bir tapınakta bulunan bir büyü kütüphanesinin parçası olduğuna inanıyor.

Finkel ayrıca Babil tabletini sergilenmesini umuyor ve böyle bir eserin bizi atalarımıza yaklaştırdığına dikkat çekiyor: “İnsan ırkını bu kadar büyüleyici yapan tüm korkular, zayıflıklar ve özellikler, kesinlikle 3.500 yıl önce vardı.” diyor.


The Guardian. 16 Ekim 2021.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login