Avusturya Tuz Madeninde 2.000 Yıllık Çocuk Ayakkabısı Bulundu

Avusturya’daki bir tuz madeninde yapılan araştırmalarda, çok iyi korunmuş 2.000 yıllık bir çocuk ayakkabısı bulundu.

Tuz madeninde bulunan deriden yapılmış çocuk ayakkabısı. C: German Mining Museum Bochum

Bu, arkeologların Avusturya’daki Dürrnberg tuz madeninden iyi korunmuş ayakkabıları ilk buluşu değil. Ancak bir ilk olarak, Demir Çağı’na kadar uzanan bir çocuk ayakkabısının bulunması dikkat çekici.

Bir Leibniz Araştırma Müzesi olan Alman Madencilik Müzesi, 2001 yılından bu yana Avusturya’nın Salzburg kentindeki Dürrnberg sahasında halkı antik madencilik hakkında eğitiyor. Dürrnberg, Demir Çağı’na kadar uzanan antik kaya tuzu madenciliği nedeniyle tarihsel açıdan önem taşıyor.

Araştırma alanının başkanı Profesör Dr. Thomas Stoellner liderliğinde bu yıl Georgenberg tünelinde yapılan kazılar, 2.000 yıl önce işlenmiş ve giyilmiş “olağanüstü derecede iyi korunmuş bir çocuk ayakkabısının” olağanüstü keşfiyle sonuçlandı.

(İlgili: 2.700 Yıllık Dışkı, Madencilerin Bira ve Rokfor Tükettiğini Gösterdi)

Georgenberg Madenindeki son kazılarda 2.000 yıllık bir çocuk ayakkabısı ortaya çıkarıldı. Ayakkabı, madendeki bakteri ve diğer mikroorganizmaların büyümesini önleyen yüksek tuz seviyeleri nedeniyle günümüze kadar korunabildi. Araştırma departmanı başkanı Prof. Dr. Thomas Stoellner, “Bulunan ayakkabının durumu olağanüstü.” diyor.

Ayakkabı deriden yapılmış ve keten kullanılarak yapılmış bağcık kalıntılarına sahip. Ayakkabı tasarımının tipolojisine bakılırsa MÖ 2. yüzyılda yapılmış olması muhtemel.

Daha önce de Dürrnberg’de deri ayakkabılar bulunmuştu ancak şimdi çocuk ayakkabısı bulunması, binlerce yıl önce madencilik faaliyetleri sırasında çocukların yeraltında bulunduğunu gösteriyor. Kazılarda ayrıca bir tahta kürek parçası ve araştırmacılara göre muhtemelen bir kürk başlığına ait olan bağcıklı kürk kalıntıları da bulundu.

Stoellner, “Organik malzemeler genellikle zamanla bozulur. Bu çocuk ayakkabısı gibi buluntuların yanı sıra Dürrnberg’de bulunanlara benzer kumaş kalıntıları veya dışkılar, Demir Çağı madencilerinin yaşamına dair son derece nadir bir bakış açısı sunuyor.” diyor.


Deutsche Bergbau-Museum Bochum. 31 Ağustos 2023.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login