Protemnodon viator’un 170 kilograma kadar ağırlığa sahip olduğuna inanılıyor. Bu, günümüzde yaşayan en büyük türün iki katı demek.
Süper büyük keseli hayvanlar binlerce yıl boyunca Avustralya kıtasında dolaştı. Ancak şimdiye kadar dev kangurulara (Protemnodon) ilişkin bilgi, izole kalmış kemikler ve ayırt edilmesi zor türlerle sınırlıydı.
Bilim insanları artık soyu tükenmiş dev kangurunun üç yeni türünü tespit etti: 5 milyon yıl öncesinden 40.000 yıl öncesine kadar yaşamış olan Protemnodon viator, Protemnodon mamkurra ve Protemnodon dawsonae.
Bilim insanları, Protemnodon viator’un ağırlığının 170 kg’a kadar çıktığını söylüyor. Bu, günümüzün en ağır kırmızı kanguru erkeklerinin ağırlığının iki katı.
(İlgili: Papua Yeni Gine’de Dev Bir Kanguru Cinsi Keşfedildi)
Daha önce çoğu Protemnodon’un dört ayak üzerinde hareket ettiği düşünülüyordu ancak araştırmacılar artık bunun yalnızca üç veya dört tür için geçerli olduğunu söylüyor. Diğerleri bir quokka ya da potoroo gibi hareket ederek “bazen dört ayak üzerinde zıplayarak, diğerlerinde ise iki ayak üzerinde zıplayarak” hareket ettiklerine inanıyorlar.
Makalenin baş yazarı Isaac Kerr, türlerin sınıflandırılmasının dev kanguruların nasıl evrimleştiği ve çevresel değişime nasıl tepki verdiği konusunda gelecekteki araştırmalara olanak sağlayacağını söylüyor.
Flinders Üniversitesi araştırmacıları Avustralya, İngiltere, ABD ve Papua Yeni Gine’deki 14 büyük müzedeki 900 örneğin fotoğraflarını ve üç boyutlu taramalarını aldı. Türler arasında, farklı zıplama yöntemleri gibi önemli farklılıklar buldular. Kerr, bunu “çok sıradışı” olarak tanımlıyor.
Farklılıklar, Avustralya’nın kurak merkezinden Tazmanya ve Papua Yeni Gine’nin ormanlık dağlarına kadar yaşadıkları çok farklı ortamlara adaptasyonlarla ilişkilendirilebilir. Kerr, kanguruların Avustralya’nın ulusal hayvanı olabileceğini ancak “Avustralyalı oldukları kadar Yeni Gineli olduklarını” söylüyor.
“Bugün Yeni Gine’de bizde olmayan kanguru grupları var. Solucan yiyen devasa ekidnaların üç türü var”
Gri kanguru ve valaroo gibi yakın akrabalarının soyu tükenmezken dev kanguruların neslinin neden tükendiğine dair net bir açıklama yok. Ancak Kerr, bunun nedeninin insan uygulamalarının teşvik ettiği hızlı çevresel değişim olabileceğinden şüpheleniyor.
Araştırmada yer almayan paleontolog Gilbert Price, araştırmanın Avustralya’nın düzensiz fosil kayıtlarını güçlendirdiğini söylüyor.
“Elimizde [yurtdışında görüldüğü gibi] çok büyük fosil kayıtlarımız yok… donmuş kanguruları veya wombatları bulamayacağız”
“İnsanlar genellikle Avustralya’nın oldukça tuhaf bir modern ekosisteme sahip olduğunu varsayıyor, ancak hayvanlarımızı geçmiştekilerle karşılaştırdığınızda aslında hiç sıradışı değil.”
The Guardian. 15 Nisan 2024.
You must be logged in to post a comment Login