Avcı toplayıcılar üzerinde yapılan araştırma, modern insanların tarih öncesi insanlardan daha çok uyuduğunu ortaya çıkardı.
Her ne kadar modern hayatta kullanılan teknolojik aletler insanların zamanında uyumasına engel olsa da, bilim insanları modern insanların tarih öncesi insanlardan daha az uyumadığını ortaya çıkardı.
Araştırmacılar, Afrika ve Güney Amerika’nın kırsal kesimlerinde yaşayan üç avcı toplayıcı kabileyi inceledi. Araştırmaya göre, bu avcı toplayıcı insanlar bir gecede ortalama 6,5 saatten biraz daha az uyuyor. Buna karşılık günümüz sanayi toplumlarında insanlar bir gecede ortalama 7-8 saat uyuyor.
Araştırmanın başında bulunan California Üniversitesi’nden Jerome Siegel, “Bugüne kadar tahmin edilenin aksine, büyük ihtimalle, uzak geçmişte yaşayan atalarımızdan daha az uyumuyoruz.” diyor.
Ancak araştırmacılar aynı zamanda, geçmişte insomnianın günümüzde olduğundan çok daha az olduğunu da belirtiyorlar.
Bu bulgular bilim insanlarını geçmişe bakarak insomnianın tedavisinde yeni yollar bulmaya teşvik edebilir. İnsomnia, ABD’de insanların %20’sini hayatlarının bir noktasında etkiliyor.
İnsanlar, modern hayatın doğal hayattan daha az uyumamıza neden olduğundan şikayet ediyor. Daha önce esaret altındaki hayvanlar üzerinde yürütülen araştırmalar, insanlardaki uyku alışkanlıkları hakkında bazı fikirler vermişti. Vahşi Afrika fillerinin uyku alışkanlıklarının, hayvanat bahçesindeki fillerden çok farklı olduğunu fark ettiğini belirten Siegel, “Ondan sonra bölgede yaşayan insanlarla sanayi toplumlarımızdaki insanların uyku alışkanlıklarını karşılaştırmayı düşündüm” diye diyor.
Modern zamanlardan önce insanların nasıl uyuduğu hakkında daha fazla bilgi almak isteyen araştırmacılar, Tanzanya’da Hadza, Namibya’da San, Bolivya’da Tsimane avcı toplayıcı kabilelerinden 94 kişinin uyku alışkanlıklarını inceledi. Bu insanlar binlerce yıldır ataları gibi yaşamaya devam ediyorlardı. Bu yüzden araştırmacılar, bu kabilelerin uyku alışkanlıklarının tarih öncesininkileri yansıttığına inanıyorlar.
Avcı toplayıcı gruplar üzerinde 1165 gün boyunca toplanan verilerden sonra araştırmacılar, üç farklı avcı toplayıcı grup arasında şaşırtıcı benzerlikler keşfetti. Genetiklerindeki farklılıklara rağmen, üç grubunda uyuma alışkanlıkları tamamen aynıydı.
Siegel, “Örneğin; bu üç farklı grup da hava karar kararmaz uyumuyor. Genellikle gün batımından 3 saat sonra uyuyorlar. Yemek hazırlamak, yemek yemek, ok ucu yapmak ve öteki günü planlamak gibi akşam aktiviteleri var” diyor.
Daha önceki araştırmalar, modern hayatta birçok insanın ikindi vakti uykusunun geldiğini gösteriyordu. Bu araştırma, insanların doğal hayatta bu saatte uyuduğunu ve modern hayatın bu dürtüyü bastırdığını düşündürtüyordu. Fakat Siegel ve ekibi, modern avcı toplayıcıların çok nadir olarak kestirdiğini ortaya çıkardı.
Araştırmacılar, avcı toplayıcı gruplar ve modern sanayi toplumları arasında önemli bir fark da buldu. Senede birden fazla insomnia yaşayan avcı toplayıcı oranı %1,5 ila %2,5 arasında değişirken, buna karşılık olarak kronik insomnia, sanayi toplumlarında %10 ila %30 arasında değişiyor. San ve Tsimane toplumlarında insomnia çok nadir görülüyordu ve bunun için bir kelimeleri dahi yoktu.
Livescience. 15 Ekim 2015.
Makale: Yetish, G., Kaplan, H., Gurven, M., Wood, B., Pontzer, H., Manger, P. R., … & Siegel, J. M. (2015). Natural sleep and its seasonal variations in three pre-industrial societies. Current Biology, 25(21), 2862-2868.
You must be logged in to post a comment Login