Arkeologlar Alcatraz’ın Altında İç Savaş Tünelleri Buldu

Arkeologlar, ünlü suçluların da tutulduğu Alcatraz adasının altında, tüneller ve Amerika İç Savaşı’na kadar dayanan yapılar keşfetti.

Alcatraz, Al Capone ve George “Makineli Tüfek” Kelly gibi ünlü suçluların tutulduğu bir hapishane olarak kullanılmıştı.

Alcatraz’ın oldukça sağlam bir geçmişi var.

Nispeten küçük olan Alcatraz adası, önemli bir deniz fenerine ev sahipliği yapmıştı, askeri amaçlarla kullanıldı ve sonunda Al Capone ve George “Makineli Tüfek” Kelly gibi ünlü suçluların tutulduğu bir hapishane oldu. 1960’lı yıllarda ‘Tüm Kabilelerin Yerlileri’ tarafından işgal edildi ve bugün çok büyük bir turist çekim merkezi.

Bu yeniden kullanımlar sayesinde, Alcatraz’a yeni bir rol ve bir beton katman daha geldi ve eskileri ise altlarda kaldı.

Ancak araştırmacılar küçük adadaki bu katmanlardan birinin altında şaşırtıcı bir şey keşfetti: tüneller ve Amerika İç Savaşı’na kadar dayanan binalar.

(Avustralya’da Atık Camlardan Yapılmış 100 Yıllık Mızrak Ucu Bulundu)

Arkeolog Timothy de Smet, bu keşiflerden dolayı birçok neden yüzünden şaşkın olduğunu söylüyor.

“Bu arkeolojik kalıntılar, yüzeyin sadece birkaç santimetre altındaydı ve mucizevi ve kusursuz bir şekilde korunmuşlardı. Rekreasyon Avlusu tabanının beton kaplaması inanılmaz derecede inceydi ve aslında 1860’lardan itibaren mimarinin tam üstüne oturan yerlerdeydi.

Araştırma ekibi aslında bu tarihi noktayı kazmaya gitmemişti. Kazmak yerine, yer radarı, lazer taramalarını kullandılar ve zamanın eski haritalarını analiz ettiler.

Smet, “Ayrıca, hafriyat geçişlerinin bir kısmının, zaman içinde ince beton katmanlarla kaplandığını da öğrendik. Bu muhtemelen yağmurlu ve rüzgarlı adadaki erozyonu düşürmek için yapılmıştı.” diyor.

“Halk için görselleştirebileceğimiz, ayaklarımızın altındaki tarihi bulmak harikaydı.”

Peki tam olarak ne bulundu?

Yayınlanan araştırmada şu keşifler belirtiliyor: “‘Bombaya dayanıklı’ hafriyat geçişleri ile altındaki tonozlu tuğla duvar tüneli ve havalandırma kanalları dahil, gömülü yapıların kalıntılarının rekreasyon avlusunun altında doğudan batıya doğru uzandığı keşfedildi.”

“Alcatraz, eski askeri rolünde, Manifest Destiny’in (Açık Kader) çalkantılı döneminde hızla batıya doğru genişleyen bir ulusun çıkarlarını koruyan 19. yüzyıldan kalma bir kıyı savunması olarak daha az tanınıyor.”

Bu gizli tüneller ve odalar, San Francisco’yu istiladan korumak için inşa edilmiş bir tesis olan 20 hektarlık adadaki askeri üsten kalan tek şey.

Tarihçiler, tarihi belgeler ve sınırlı eserler sayesinde cezaevinde neyin var olduğu hakkında bir fikir sahibi olmuş olsalar da, bu çalışma, Alcatraz’ın nispeten çalışılmamış bir kısmına ışık tutarak, gerçekte orada olanın kesin detaylarını veriyor.

Araştırma ekibinden Alcatraz tarihçisi John Martini, “Bu, bazı tarihçilerin ve arkeologların uzun süredir şüphelendikleri şeyi gerçekten doğruluyor. Bu noktaya kadar, birkaç görünür iz kalıntısı, harita ve pek çok şüphe dışında devam edecek hiçbir şeyimiz yoktu.” diyor.

Araştırma ekibi, bu tekniklerin dünyadaki diğer kültürel mekanlarda da kullanılabileceğini ve bonus olarak bu tekniklerin tarihi yapılara zarar vermeyeceğini düşünüyor.

Smet, “Bunun gibi modern uzaktan algılama yöntemleriyle, insan davranışları, sosyal organizasyon ve kültürel değişim hakkındaki temel arkeolojik araştırma sorularını zaman içerisinde masraflı ve yıkıcı kazılar olmadan da yanıtlayabiliriz.” diyor.

“Bu sonuçlar, modern teknolojinin arkeolojik öneme sahip temel soruları cevaplamak için nasıl kullanılabileceğini göstermeleri bakımından önemli.”


Science Alert. 9 Mart 2019.

Makale: de Smet, T., Everett, M. E., Warden, R. R., Komas, T., Hagin, J. N., Gavette, P., … & Barker, L. The fate of the historic fortifications at Alcatraz island based on terrestrial laser scans and ground‐penetrating radar interpretations from the recreation yard. Near Surface Geophysics.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login