Arka Uzuvları Olan Yılan Benzeri Geçişsel Bir Fosil Bulundu

Araştırmacılar, dört ayaklılıktan hiç ayağı olmamaya geçişte bir canlı olduğunu düşündükleri yılan benzeri bir fosil buldu.

N. mazonense’nin fotoğrafları. Kasım. C: Nature Ecology & Evolution (2022).

Ulusal Doğa Tarihi Müzesi, Smithsonian Enstitüsü, Calgary Üniversitesi ve Carleton Üniversitesi’nden üç araştırmacı, dört ayaklılıktan hiç ayağı olmamaya geçişte bir canlı olduğunu düşündükleri yılan benzeri bir fosil buldu. Nature Ecology & Evolution dergisinde yayınlanan makalelerinde Arjan Mann, Jason Pardo ve Hillary Maddin buldukları fosilden ve yılan gibi hayvanların uzuvlarını nasıl kaybettiklerini açıklamaya yardımcı olacağına inandıklarından bahsetti.

(İlgili: 120 Milyon Yıllık Dört Ayaklı Yılan Fosili Bulundu)

Yapılan önceki araştırmalar, hayvanların karada yürümek için evrimleştikten sonra dört ayaklı canlıların bazılarının uzuvlarını kaybederek evrimleştiğini göstermişti, modern yılanlar bunun en iyi örneği. Bu yeni çalışmada araştırmacılar, bu süreçteki bir adımı temsil ettiğini düşündükleri fosilleşmiş bir canlı buldu.

Nagini mazonense olarak adlandırılan fosilin hem yeni bir cinsi hem de molgophid olarak bilinen bir gruba ait türleri temsil ettiği düşünülüyor. Bu canlı yaklaşık 10 santimetre uzunluğundaydı, ön uzuvları ve hatta omuz kemeri bile yoktu. Ancak arka bacakları, ayakları ve dört ayak parmağı vardı bu yüzden geçişsel bir canlıyı temsil ettiğini öne sürülüyor.

Araştırmacılar fosilleşmiş numunelerden ikisini, Illinois’un Francis Creek Şeyl’indeki kayada buldu. Bölgedeki kayaçlar, antik canlıların fosilleşmiş kalıntılarını içermesiyle meşhur. Araştırmacılar buldukları numunelerin yaklaşık 308 milyon yaşında olduğunu tahmin ediyor. Daha önceki araştırmalar, uzuvlarını kaybeden canlıların uzun gövdeler geliştirdiğini öne sürmüştü; N. mazonense’de de bu özellik var.

Araştırmacılar, fosilin etrafındaki kayada yumuşak vücut kısımlarının oluşturduğunu düşündükleri izler buldu; ayrıca yuvarlak bir burnu olduğunu ve ön uzuvlarının olması gereken yerde hiçbir şey olmadığını belirtti.

Araştırmacılar ön uzuv kaybının, N. mazonense’nin öncelikli olarak sürünerek hareket etmesinden ve muhtemelen arka uzuvlarını nadiren kullanmasından kaynaklandığını öne sürüyor. Dahası antik canlının, modern yılanların atası olmadığını ancak yılanların uzuvlarını nasıl kaybettikleri hakkında bilim insanlarına daha fazla bilgi vererek yardımcı olabileceğini belirtiyor.


Phys. 29 Mart 2022.

Makale: Mann, A., Pardo, J.D. & Maddin, H.C. (2022). Snake-like limb loss in a Carboniferous amniote. Nat Ecol Evol.

Dokuz Eylül Üniversitesi Mütercim-Tercümanlık bölümü lisans mezunu.

You must be logged in to post a comment Login